Almakrémleves karamellizált almával.

  • 2018.01.09.
  • 9

Az új évben szeretnék több egészségesebbnek mondható ételt készíteni, persze azt nem ígérem, hogy mostantól csakis ilyen receptek jelennek majd meg a blogban, de igyekszem.... Mivel alma mindig van itthon, így gondoltam egy egyszerű krémlevest készítek. Cukor helyett eritrittel és mézzel karamellizáltam az almát, és édesítettem a levest, valamint laktózmentes tejföl, és tejszín került bele. Én a fűszerek mellett citromlével, és citromhéjjal ízesítettem, de ízlés szerint naranccsal is ízesíthetjük, ezt az egyszerű, ám finom krémlevest. Természetesen ízlés szerint cukorral is készíthetjük, a leves akkor is finom lesz.Hozzávalók:3 db alma5 dl víz1 mk őrölt fahéj3-4 db szegfűszeg1/2 citrom leve1/2 citrom reszelt héja1 mk vaníliaaroma2 ek méz2-3 ek eritrit (v. ízlés szerint cukor)1 dl tejföl (laktózmentes)1 dl tejszín (laktózmentes)Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, vágjuk fel kisebb kockákra, majd facsarjuk rá fél citrom levét, és forgassuk össze.
A mézet olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg két evőkanál eritrittel, és a fahéjjal, majd pár perc alatt karamellizáljuk meg. (arra figyeljünk hogy az alma kissé roppanós maradjon)A karamellizált almának kb. a felét tegyük félre, a másik feléhez pedig öntsük hozzá a vizet.Ezután adjuk hozzá a szegfűszeget, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, majd főzzük kb. 15 percig.Ezután szedjük ki a szegfűszeget, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd turmixoljuk össze. (v. botmixerrel pépesítsük)Az elkészült levesbe ezután tegyük bele az előzőleg félretett karamellizált almát, ha szükséges ízesítsük még eritrittel, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk kb. 10 percig állni.Tálaláskor merjük a levest tányérba, ízlés szerint szórjuk meg egy csipet fahéjjal, majd úgy kínáljuk.