Hamis krémes.

  • 2017.12.10.
  • 8

Elérkeztünk advent második vasárnapjához, és meggyújtottuk a második gyertyát is az adventi koszorún. Szép lassan behálózza a napjainkat a közelgő karácsonyra való készülődés, az ajándékok beszerzése, a menü összeállítása és a hozzávalók beszerzése, de a vasárnap nálunk mégiscsak a pihenésről szól. Az ebéd elfogyasztása után, pedig egy finom, krémes sütemény volt a desszert, melyet az ünnepi asztalon is feltálalhatunk. A napokban egy kedves olvasómmal váltottunk pár szót a "pudingos-tejfölös szelet" (recept itt található) kapcsán, és Ilona elmondta, hogy hasonló krémmel készíti a hamis krémest. Rögtön el is kértem a receptet, így lett ez a finom sütemény a mai desszertünk. A tésztája olyan finom, omlós, hogy pl. tortalapoknak is eltudom képzelni, és hamarosan ki is fogom próbálni.....Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!Hozzávalók a tésztához:40 dkg liszt (Nagyi titka)25 dkg Vénusz sütőmargarin4 db tojássárga (nagy)15 dkg porcukor1 cs sütőporcsipet só1-2 ek hideg vízA lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, majd szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a felkockázott, hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgát, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (gyúrás közben, ha túl száraz lenne, adjunk hozzá még egy kanál hideg vizet, de figyeljünk nehogy túl lágy legyen a tészta)Ezután osszuk el két egyenlő részre, majd az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki 22x32 cm-es nagyságúra, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt (v. kizsírozott, lisztezett) tepsibe.
A tepsiben lévő tésztát, és a másik tésztagombócot is tegyük hideg helyre, míg elkészítjük a tölteléket.Töltelék hozzávalói:3 cs vaníliás pudingpor4 cs vaníliás cukor20 dkg porcukor7 dl tej4 db tojásfehérje (nagy)5 dl tejföl (20%-os) A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés hideg tejjel, majd keverjük hozzá a maradék tejet, és a porcukrot.Ezután tegyük fel a tűzre, állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. (Én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima lett a krém.)
Amikor a puding kihűlt, keverjük
hozzá a vaníliás cukrot, és apránként a tejfölt, majd robotgéppel keverjük jó simára.A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal keverjük hozzá a pudinghoz.Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a habos pudingot, majd nyújtsuk ki a másik tésztalapot, és óvatosan helyezzük a puding tetejére. (egy hústűvel böködjük meg több helyen mielőtt a sütőbe tennénk)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre a tésztát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen. (ha zsírozott, lisztezett tepsibe sütöttük, akkor abban hagyjuk teljesen kihűlni!!!)Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Hűtőben, vagy hideg helyen, sütés után még 1-2 napig tárolhatjuk.
FOODYNY
is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!