Vaníliakrémes palacsinta karamellizált körtével.

  • 2017.11.10.
  • 9

A palacsinta az örök kedvenc, így ha valami gyors desszertet szeretnék ebéd után feltálalni mindig palacsintát sütök, majd lekvárral, túróval...... megtöltve tálalom. A palacsinta most is kisült, viszont egy kicsivel több időt szenteltem neki, így az egyszerű töltelék helyett vaníliakrémet készítettem, melybe került még előzőleg megkaramellizált körte is. Ezután egy tepsibe sorakoztattam a megtöltött palacsintákat, édes tejföllel nyakonöntöttem, apróra vágott dióval megszórtam, majd irány a sütő. A végeredmény pedig minden ráfordított plusz percért kárpótolt.

Hozzávalók kb. 10 db palacsintához:20 dkg liszt2 db tojás (nagy)csipet só2 tk cukor 3-4 dl szénsavas ásványvíz2 ek olaj (+ a sütéshez)A tojásokat szórjuk meg egy csipet sóval, a cukorral, és keverjük össze.Ezután keverjünk hozzá 2 dl szénsavas ásványvizet, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre. Keverés közben, adjunk hozzá még annyi ásványvizet, hogy egy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk.Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára, és hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt hozzálátnánk a sütéshez. Végül kiolajozott palacsintasütőben, süssük meg a palacsintákat, majd tartsuk melegen.
Karamellizált körte hozzávalói:3 db körte1/2 citromleve
1 cs vaníliás cukor3 ek méz1 mk őrölt fahéjA körtét hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, vágjuk fel kisebb kockákra, majd facsarjuk rá a citromlevet, és forgassuk össze.Egy serpenyőbe kanalazzuk bele a mézet, adjuk hozzá a felkockázott körtét, ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és a vaníliás cukorral, majd pár perc alatt karamellizáljuk roppanósra. (nem kell alá folyadék, és arra figyeljünk, hogy a körte még roppanós maradjon)Ezután hűtsük ki, majd csepegtessük le alaposan, mielőtt a krémhez adnánk.Vaníliakrém hozzávalói:1 cs vaníliás pudingpor3 dl tej2 ek barna cukor 2 cs vaníliás cukor10 dk vaj10 dkg porcukor3 dkg vaj a tepsi kikenéséhezA
pudingpor keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot, és szintén keverjük simára.Ezután állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez adnánk. (én kevergetve hűtöttem ki, mert így szép sima krémet kaptam)A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a felkockázott puha vajat, majd keverjük habosra.Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot, és keverjük simára.Ezután a simára kevert krémhez adjuk hozzá az előzőleg lecsepegtetett karamellizált körtét, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.A palacsintákat ezután töltsük meg a krémmel, majd helyezzük egy vajjal kikent tepsibe egymás mellé.A tepsiben lévő palacsinta tetejére:2 dl tejföl2 ek barna cukor1 marék apróra vágott dióA tejfölt keverjük össze a barna cukorral, és egyenletesen kenjük rá a tepsiben lévő palacsinták tetejére, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, hogy a palacsinta kissé összesüljön, és a dió megpörkölődjön. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.Tálalás előtt helyezzük tányérra a palacsintát, majd úgy kínáljuk.