Karfiolos sültpaprika-krémleves mozzarellával

  • 2017.11.21.
  • 4

Egyszerű sült paprika krémlevest terveztem be ebédre, aztán megláttam a zöldségesnél a karfiolt, és gondoltam mi lenne, ha összepárosítanám őket. Azért kicsit izgultam, hogy milyen is lesz a végeredmény, de igazán kár volt. A kápia paprikát először megsütöttem, majd így került a fűszeres pikánsan csípős, karfiolos levesbe. Végül az elkészült krémlevest egy szűrőn átpasszíroztam, ettől még selymesebb-krémesebb lett. Tálaláskor a tányérban lévő meleg levesbe mozzarellát csipkedtem, mely igazán jól illett hozzá. Hozzávalók:5 db kápia paprika1 kisebb karfiol1 db lilahagyma2 gerezd fokhagymasóőrölt fekete bors1 tk ételízesítő1 tk füstölt pirospaprikacayenne chili karika (ízlés szerint)3 dkg vaj2 ek kukoricacsíra-étolaj (gyömbér-citromfű ízű)2 dl Meggle főzőkrém1 l vízEgy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a paprikát, majd közepes hőmérsékletű sütőben, addig süssük, míg a a bőre fekete foltos lesz. (sütés közben egyszer forgassuk át, hogy minden oldala egyenletesen süljön)Amikor a paprika megsült, vegyük ki a sütőből, és még forrón tegyük bele egy neylon zacskóba, majd kössük be, és abban hagyjuk hűlni. (így könnyen letudjuk majd húzni a bőrét)Ezután húzzuk le a paprika bőrét, távolítsuk el a magokat, majd nagyjából vágjuk össze.Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát, és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a rózsáira szedett karfiolt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a füstölt pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, majd főzzük a karfiolt félpuhára.
Amikor a karfiol félpuhára főt, adjuk hozzá az előzőleg megsütött, majd összevágott kápiapaprikát, és addig főzzük tovább, míg a karfiol teljesen megpuhul.A puhára főtt leveshez ezután adjuk hozzá a főzőkrémet, turmixoljuk össze, majd egy szűrőn passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen a leves.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett, melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.Tálaláskor szedjük a levest tányérba, csipkedjük a tetejére a mozzarellát, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint pár szelet kenyeret is kínálhatunk a leves mellé.