Karamelles diós-almás pite.

  • 2017.10.01.
  • 9

Beköszöntött az ősz, és vele együtt a gyümölcsös piték sütésének ideje is. Az omlós linzertésztára kerülhet pl. almás, körtés, birsalmás, esetleg sütőtökös töltelék is. Én most almás pitét sütöttem, melynek a tésztájához Vénusz laktózmentes vaníliaízű sütőmargarint használtam. A formában lévő tésztát diós-édes morzsával szórtam meg, majd rákanalaztam a fűszeres almát. Végül karamellel nyakon öntöttem, majd irány a sütő. Sütés közben a konyhát belengte a fűszeres alma illata, és már alig vártuk, hogy végre megkóstolhassuk.Hozzávalók a tésztához:30 dkg liszt20 dkg Vénusz sütőmargarin (laktózmentes)10 dkg barna cukorcsipet só5-6 ek hideg vízA lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott margarint, a barna cukrot, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.Ezután gyúrás közben, apránként kanalazzunk hozzá annyi vizet, hogy szépen összeálljon a tészta, majd csipjük le a 2/3 részét, és mindegyik tésztagombócot csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább fél órára. (arra figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a tészta) Hozzávalók a szóráshoz:5 dkg darált dió 4 db babapiskóta1 cs vaníliás cukorA babapiskótát morzsoljuk össze, majd keverjük hozzá a darált diót és a vaníliás cukrot.A nagyobb tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd béleljük ki vele a formát.Ezután egyenletesen szórjuk meg a diós keverékkel, majd kanalazzuk rá az almát.Almás töltelék hozzávalói:1 kg édes alma2 ek barna cukor1 cs vaníliás cukor2 tk almáspite fűszerkeverék1 mk őrölt gyömbér1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd vágjuk fel kisebb darabokra.Ezután keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a fűszerkeverékkel, és a gyömbérrel, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni.Ezután keverjük át, és öntsük le az összegyűlt levet, adjuk hozzá a pudingport (v. keményítőt) és keverjük alaposan össze, majd kanalazzuk rá a diós keverékre.Karamell hozzávalói:20 dkg kristálycukor5 dkg Vénusz margarinA kristálycukrot állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott margarint, majd keverjük alaposan össze.Ezután csorgassuk rá az alma tetejére.Vegyük ki a hűtőből a kisebb tésztagombócot, nyújtsuk ki vékonyra, majd ízlés szerinti formával szúrjuk ki. (én pl. kis levél formával szúrtam ki a tésztát)Ezután a kiszúrt tésztával fedjük be a pitét mielőtt betennénk a sütőbe.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni a pitét.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.