Zöldbabos-paradicsomos lepény.

  • 2017.09.15.
  • 0

A zsenge zöldbabból a főzeléken, és a levesen kívül szívesen készítek pl. salátát, baconbe tekerve és megsütve sültek mellé kitűnő köret, vagy mint most egy finom lepényt. A lepény tésztájával a Tante Fanny-nak köszönhetően semmi más dolgom nem volt, minthogy készen megvásároljam a tönkölyös pizza tésztát. A tésztára fűszeres paradicsomot kanalaztam, majd megpakoltam a zöldbabbal, bacont csipkedtem rá, majd irány a sütő. A sütési idő vége felé pedig reszelt sajttal megszórtam, majd visszatoltam a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. A végeredmény pedig egy nagyon finom, és szaftos lepény. (zöldbabos receptek a linkre kattintva találhatóak)Hozzávalók:1 cs tönkölyös pizza tészta (Tante Fanny)20 dkg zöldbab20 dkg paradicsom 10 dkg szeletelt bacon
10 dkg gouda sajt1 db vöröshagyma2-3 gerezd fokhagyma1 marék friss bazsalikomsóőrölt színes bors2 ek olívaolaj A zöldbab két végét vágjuk le, majd ízlés szerint daraboljuk fel, és enyhén sós vízben főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki egészen.A paradicsomot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot, és a bazsalikomot, majd sózzuk, borsozzuk, és főzzük kb. 10 percig. Végül hűtsük ki, majd turmixoljuk össze, vagy botmixerrel pépesítsük.
A készen vásárolt pizza tésztát csavarjuk ki a papír segítségével, majd egyenletesen kenjük rá a pürésített paradicsomot.Ezután szórjuk meg a zöldbabbal, és csipkedjük rá a bacont.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük 15 percig. Ekkor vegyük ki a sütőből, majd reszeljük rá a sajtot, és tegyük vissza még kb. 5 percre a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.