Túrós-gyümölcsös szelet.

  • 2017.08.18.
  • 9

A túrós sütemények, torták nálunk bizony nagy kedvencnek számítanak, így a napokban túrós-gyümölcsös szeletet sütöttem. A tésztája egy vajas-csokoládés piskóta, mely a vajnak köszönhetően egyáltalán nem száraz, sőt finom szaftos. A túrós töltelékből pedig nem sajnáltam ki a citromot (mi jó citromosan szeretjük) majd tejszínhabbal lazítottam, így aztán a tésztára egy habkönnyű túrós réteg került. Mivel a hűtőben volt még áfonya, így áfonyával és vékonyra szeletelt őszibarackkal raktam ki a sütemény tetejét, és színtelen tortazselével öntöttem le, majd irány a hűtő, hogy kellően megdermedjen. Áfonya, és őszibarack helyett pedig ízlés szerint másfajta gyümölcsöt is választhatunk, a sütemény akkor is abbahagyhatatlanul finom lesz.
Tészta hozzávalói 24x34 cm-es tepsihez:12,5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
12,5 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor4 db tojás (nagy)1 tk sütőpor5 dkg vaj5 dkg étcsokoládécsipet só A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük ki. A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd szintén hűtsük ki.A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, és az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük jó habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, először adjuk hozzá a vajat, majd a csokoládét is. (ekkor egy lágyabb masszát fogunk kapni)A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a tojásos-cukros.... masszához.Ezután fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Túrós töltelék hozzávalói:50 dkg túró20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1 cs vaníliás pudingpor2 dl víz1 citrom leve és reszelt héja3 dl Hulala (v. habtejszín)10 gramm porzselatin + 0,5 dl vízA pudingport keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen.A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és ízlés szerint citromlevet, majd keverjük simára.A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.Ezután öntsük hozzá a túrós keverékhez, és szintén keverjük simára.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal keverjük hozzá a túrós keverékhez.Ezután egyenletesen kenjük rá a tepsiben lévő, teljesen kihűlt tésztára, majd tegyük be egy pár órára a hűtőbe, hogy a túrós töltelék teljesen megdermedjen.Gyümölcsös-zselatinos rész hozzávalói:10 dkg áfonya2-3 db őszibarack2 cs színtelen tortazseléAz őszibarackot vékonyan szeletjük fel, az áfonyát folyó víz alatt mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra.Vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot, és az áfonyát.A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, majd óvatosan öntsük a süteményre.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a zselatin teljesen megdermedjen a tetején.Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.