Mentás őszibarackkrémleves pörkölt dióval.

  • 2017.08.02.
  • 8

A nagy melegben szívesen elkanalazgatunk egy jól lehűtött gyümölcslevest ebédre, vacsorára, vagy éppen csak a nassolás kedvéért. A gyümölcsök közül a finom, édes őszibarackot választottam, melyet pár perc főzés után leturmixoltam, majd jól lehűtve, pörkölt dióval megszórva tálaltam. Persze a pörkölt diót el is hagyhatjuk (igaz kár lenne, mert nagyon jól illik a krémleveshez) a leves nélküle is nagyon finom, és frissítő. (A recept megjelent a Küldd el a Recepted Júliusi lapszámában.)
Hozzávalók:4-5 db sárga húsú őszibarack
1 marék menta4-5 ek méz2 cs vaníliás cukor1 kisebb darab fahéj4 db szegfűszeg3 dl fehérbor3 dl víz2 dl habtejszín
A baracknak húzzuk le a héját, majd vágjuk fel kisebb darabokra.Egy edénybe hevítsük fel a mézet, majd adjuk hozzá a feldarabolt őszibarackot, és karamellizáljuk pár percig.Ezután öntsük fel a borral, és a vízzel, adjuk hozzá a mentát, a fahéjat, a szegfűszeget, és a vaníliás cukrot, majd főzzük kb. 10 percig. (közben kóstoljuk meg, és ha szükséges cukorral vagy édesítőszerrel ízesítsünk utána)Amikor a barack puhára főtt, szedjük ki a mentát, és a fűszereket, majd adjuk hozzá a tejszínt és turmixoljuk össze. (vagy botmixerrel pépesítsük)Ezután egy szitán szűrjük át, hogy selymesen krémes legyen a leves, majd hűtsük ki teljesen.Közben pörköljük meg a diót.2-3 marék diót tördeljünk kisebb darabokra, majd tegyük egy serpenyőbe.Ezután közepes lángon, állandó kevergetés mellett, pár perc alatt pörköljük meg. (arra figyeljünk, nehogy közben megégjen, inkább többször vegyük le egy pillanatra a tűzről)A megpörkölt diót kicsit morzsoljuk össze a tenyerünk között, hogy a héj nagyjából leváljon róla.Tálaláskor a jól lehűtött krémlevest szórjuk meg a pörkölt dióval, majd úgy kínáljuk.