Kókuszos tejbegríz rumos meggyel.

  • 2017.08.06.
  • 6

A tejbegríz nem csak a gyerekek kedvence, mert szerintem a felnőttek is szeretik. Nálunk nagy kedvenc pl. kakaóval, cukros-fahéjjal megszórva, vagy éppen lekvárral tálalva. Persze az egyszerűen elkészíthető tejbegrízt egy kicsit továbbgondolva, kókuszreszelékkel megbolondítva, akár pohárdesszertként is tálalhatjuk. Én pl. a télire eltett rumos meggyből zselét főztem, majd a poharakban lévő tejbegríz tetejére kanalaztam. Ezután irány a hűtő hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" júliusi lapszámban.
Hozzávalók a kókuszos tejbegrízhez:5 dl tej10 dkg búzadara (gríz)5 dkg kókuszreszelék10 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor2 dkg vajcsipet só2 dl Hulala (v. habtejszín)A tejhez adjuk hozzá a vajat, majd langyosítsuk meg, hogy a vaj felolvadjon.Amikor a vaj felolvadt adjuk hozzá a búzadarát (grízt), a kókuszreszeléket, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.Ezután kevergetve hűtsük ki. (érdemes kevergetve hűteni, mert akkor nem lesz csomós)A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt tejbegrízhez.Ezután ízlés szerint kanalazzuk poharakba, vagy kisebb tálkákba az elkészült tejbegrízt.
Rumos meggy hozzávalói:1 kisebb üveg rumos meggy1 dl meggylé1 dl víz1 cs vaníliás cukor1-2 ek barna cukor1 mk őrölt fahéj1/2 ek étkezési keményítő + egy pici vízAz előzőleg rumban eltett meggyhez adjuk hozzá a meggylevet, a vizet, az őrölt fahéjat, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd főzzük pár percig.A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a meggyhez.
Ezután addig főzzük, míg kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük éppen csak langyosra.
A poharakban (v. tálkákban) lévő tejbegríz tetejére kanalazzuk rá a rumos meggyet, majd helyezzük be a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a pohárkrémet, majd rögtön tálaljuk. A habos-kókuszos tejbegrízhez pedig nagyon jól illik a rumos meggy, de ízlés szerint másfajta gyümölccsel is tálalhatjuk.