Fűszeres csirkemell túrós-cukkini roláddal.

  • 2017.08.11.
  • 2

A hétvégére ugyan kicsit enyhül a meleg, én mégis egy egyszerűen, és gyorsan elkészíthető recepttel adnék ötletet a hétvégi ebéd elkészítéséhez. A körözöttel töltött cukkini tekerccsel érdemes kezdeni, mert az összeállítása igaz nem vesz túl sok időt igénybe, viszont a hűtőben pár órát el kell hogy töltsön ahhoz, hogy szépen feltudjuk majd szeletelni.
A készre sütött csirkemellet egy fűszeres-olívaolajos pácba tettem, majd tálalásig melegen tartottam. Ezalatt az idő alatt az ízek jól átjárták az omlós-szaftos húst. A fűszeres csirkemellhez pedig nagyon jól illett a hideg túrós-cukkini rolád. (A recept megjelent a Küldd el a Recepted Júliusi lapszámában.)Fűszeres csirkemell hozzávalói:2 db csirkemellfilé4 + 2 ek olívaolaj1/2 citrom levecsili (ízlés szerint)sószínes őrölt borsA csirkemellfilét vágjuk vastagabb szeletekre. (én egyszerűen csak kétfelé vágtam)
Ezután sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek kellően átjárják.Egy jénai tálba tegyünk 4 evőkanál olívaolajat, majd facsarjuk hozzá a citromlevet, adjunk hozzá ízlés szerint csilit, egy kevés sót és őrölt színes borsot, majd keverjük össze.Egy serpenyőbe hevítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat, majd óvatosan helyezzük bele a befűszerezett csirkemell szeleteket, majd kb. 10 perc alatt, mindkét oldalát süssük szép pirosra. (én sütés közben többször átfordítottam, hogy egyenletesen süljön a hús)Amikor a hússzeletek készre sültek, tegyük az előzőleg összekevert pácba, majd forgassuk alaposan bele, és tálalásig tartsuk melegen.Túrós-cukkini rolád hozzávalói:1 db zsenge cukkini25 dkg túró1 kisebb vöröshagymasóőrölt fehér borscsipet pirospaprikaegész köménymag (ízlés szerint)A hagymát vágjuk fel nagyon apróra, majd adjuk az előzőleg villával összetört túróhoz.
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg köménymaggal, és egy csipet pirospaprikával, majd alaposan keverjük össze.A cukkinit egy zöldséghámozóval (v. éles késsel) vékonyan szeleteljük fel, majd tegyük enyhén sós, forrásba lévő vízbe, és blansírozzuk 1 percig. (csakis 1 percig hagyjuk a forrásban lévő vízben, mert különben szétfől)Ezután öntsük le a forró vizet, és rögtön tegyük át hideg vízbe, majd terítsünk a konyhapultra egy tiszta konyharuhát, és helyezzük rá a cukkini csíkokat, hogy felszívja a nedvességet.Vágjunk le egy nagyobb darab folpack fóliát, majd helyezzük rá a cukkini csíkokat úgy, hogy kicsit fedjék egymást.Ezután az alsó szélétől kicsit beljebb, helyezzük rá a fűszeres túrót, majd a fólia segítségével tekerjük szorosan fel. (amikor feltekertük, fogjuk meg a fólia két végét, és többször, hosszan húzzuk meg az asztalon, hogy jó szoros legyen a tekercs, és szép formája legyen) Ezután tegyük be a hűtőbe 1-2 órára, hogy kellően lehűljön, az ízek jól összeérjenek, és szépen feltudjuk majd szeletelni.Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a cukkinitekercset, óvatosan csomagoljuk ki a fóliából, egy papírtörlővel kicsit itassuk le a nedvességet, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.Tálalás előtt helyezzük tányérra a felszeletelt túrós-cukkini roládot, majd tegyük mellé a fűszeres csirkemellszelet, és úgy kínáljuk.