Áfonyás torta levendulás vaníliakrémmel.

  • 2017.07.09.
  • 8

A napokban levendulás cukrot készítettem (recept itt) és szerettem volna minél előbb kipróbálni. Így a vasárnapi ebéd utáni desszertnek sütöttem egy tortát, és a mascarpone krémbe a vaníliás cukor mellett, áfonyás cukor is került. Persze azért mértékkel, de az íze így is jól érződik a selymesen krémes vaníliakrémben. Az egyszerű mákos piskótalapokat jó vastagon megkentem a levendulás vaníliakrémmel, majd megszórtam áfonyával, és pár órára betettem a hűtőbe. Ameddig a torta a hűtőben pihent a krém kellően megdermedt, és az ízek jól összeértek. A végeredmény pedig nagyon, de nagyon finom volt. Hozzávalók 4 db 20 cm-es tortalaphoz:25 dkg liszt25 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor4 ek egész mák 8 db tojás4 ek forró vízA mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük át egy tányérba és hűtsük ki teljesen.A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, keverjük habosra, majd csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt mákot, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.4 db kb. 20 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd osszuk el egyenlően a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 25 perc alatt süssük (tűpróbáig) készre.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen a tortalapokat.Tipp:Amennyiben csak 2 db tortaforma áll a rendelkezésünkre, akkor felezzük meg a hozzávalókat, majd külön keverjük ki, és süssük meg a tortalapokat.Én pl. megfeleztem a hozzávalókat, és 2 db gáztepsin sütöttem meg a piskótát. Utána 4 db 20 cm-es kört vágtam ki, majd a leeső tésztából kókuszgolyókat csináltam. Igaz így vékonyabbak lettek a tortalapok, de egyszerűbb volt megsütni.Levendulás vaníliakrém hozzávalói:50 dkg mascarpone4 tk levendulás cukor (recept itt) 15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín +habfixáló)20 dkg áfonyaA mascarponéhoz adjuk hozzá a levendulás cukrot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tálcára, kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg áfonyával.Ezután helyezzük rá a következő tortalapot, szintén kenjük meg krémmel, és szórjuk meg áfonyával. Addig folytassuk a rétegezést, még el nem fogynak a tortalapok és a krém is.Az elkészült torta tetejét szintén szórjuk meg áfonyával, ízlés szerint csipkedjünk rá levendulavirágot, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.