Tejfölös epertorta.

  • 2017.05.27.
  • 8

A tejföl és az eper igencsak jó párosnak bizonyul, így egyszerűen csak vaníliás porcukorral összekeverve finom nassolni való. Tavaly nyáron többször készült tejföl és eper felhasználásával epres-tejfölös alagút, melyet még sütni sem kell, és nálunk mindig nagy sikere volt. A hétvégére szintén beterveztem hogy elkészítem, aztán az alapreceptet kicsit átformálva egy finom torta készült a hozzávalókból. A két vékony piskótalap közé került a tejfölös-epres habkönnyű töltelék, majd betettem a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen. Pár óra múlva a torta már szépen szeletelhető, de akár előző nap is elkészíthetjük, én pl. így is tettem. Tálalás előtt már csak kicsit feldíszítettem, felszeleteltem, és már kínáltam is. Piskóta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:12,5 dkg liszt12,5 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor4 db tojás (nagy)2 ek forró vízcsipet sóA porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még 1-2 percig.Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal keverjük óvatosan össze.A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Amikor a piskóta már teljesen kihűlt, vágjuk félbe, majd az alsó lapot tegyük vissza az előzőleg sütőpapírral kibélelt tortaformába.Tejfölös-epres krém hozzávalói:50 dkg tejföl3 dl Hulala (v. habtejszín)20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1 citrom reszelt héja15 gramm porzselatin + 1 dl víz50 dkg eperAz epret mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd vágjuk fel kisebb darabokra, és tegyük félre.A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és keverjük simára.A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl.Ezután öntsük a tejfölös keverékhez, és szintén keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel félkemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne törjön, keverjük hozzá a cukros-tejfölhöz.Ezután adjuk hozzá az apróra vágott epret, majd óvatosan forgassuk, keverjük össze.Az elkészült krémet ezután egyenletesen kanalazzuk a tortaformában lévő tésztára, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le.Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.