Pöttyös húsvéti kalács.

  • 2017.04.09.
  • 2

Húsvét közeledtével minden évben többféle kalácsreceptet kipróbálok, majd amelyik a legjobban ízlik, azt sütöm majd meg az ünnepekre. Ez a pöttyös kalács a napokban nagyon felkeltette az érdeklődésemet, így aztán meg is sütöttem. Az eredeti receptben diós, mákos, és túrós töltelékkel készült, de mivel éppen volt egy felbontott meggybefőtt, így én a túrót lecseréltem meggyre. Igencsak jó választásnak bizonyult, mert a meggy nagyon jól illett mindkét töltelékhez. A kalács tésztájával is nagyon elégedett voltam, mert nagyon könnyű, és foszlós. Akár ezekkel a töltelékekkel, akár ízlés szerintire cserélve, csakis ajánlani tudom az ünnepekre ezt a finom kalácsot.
Tészta hozzávalói:35 dkg liszt1,5 dkg élesztő (friss)1 ek porcukor1 dl tej + 1 tk cukor1 dl tejszín3 dkg vajcsipet só1 kicsi tojás a lekenéshez A langyos tejhez keverjük hozzá a cukrot, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk át.A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a langyos tejszínt, adjuk hozzá a vajat és a felfuttatott élesztőt, majd keverjük kicsit össze.Ezután kanalazzuk rá az átszitált lisztet, majd indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel, vagy robotgép dagasztó szárával is megdagaszthatjuk.Ezután tegyük át a tésztát egy enyhén kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.Diós töltelék hozzávalói:5 dkg darált dió1 ek porcukor1 cs vaníliás cukorreszelt citromhéj1-2 ek tejMákos töltelék hozzávalói:5 dkg darált mák1 ek porcukor1 cs vaníliás cukorreszelt citromhéj1-2 ek tejValamint kell még kb. 10 dkg meggybefőtt alaposan lecsepegtetve.A diós és a mákos töltelék hozzávalóit keverjük össze, figyelve arra, nehogy túl lágy legyen a massza.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra. Ezután egy 6 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tésztát. (a leeső részeket én kicsit átgyúrtam, és szintén kiszaggattam)Ezután ízlés szerint kanalazzuk rá egy-egy tésztakorongokra a diós és mákos tölteléket, valamit némelyikre tegyünk pár szem meggyet.Ezután a megtöltött tésztából formázzunk golyókat, majd váltakozva helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt formába. (ízlés szerint kizsírozhatjuk és lisztezhetjük a formát)Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.A megkelt tésztát ezután kenjük le felvert egész tojással.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél takarjuk le a kalácsot alufóliával, hogy sütés közben a teteje nehogy nagyon megbarnuljon, megégjen. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tésztája foszlós, és nagyon finom a váltakozó töltelékkel.