Meggyes-mákos kalács.

  • 2017.04.05.
  • 0

Adott volt egy kalácstészta recept, melyet kissé a saját ízlésemre alakítottam át, és bizony egy finom kalács sült ki így is belőle. Az eredeti receptben csak a kalács teteje volt mákkal megszórva, én gondoltam a tésztába is teszek, méghozzá előzőleg megpörkölt mákot, mert elrontani biztosan nem fogja. (bizony nem rontotta el, sőt....) A másik változtatás, hogy a tésztához a dagasztás vége felé hozzáadott cseresznye helyett, én rögtön a dagasztás elején hozzáadtam az alaposan lecsepegtetett meggybefőttet. Persze így a meggyszemek nem maradtak egészben, de ez is volt az elképzelésem, és így a tészta sütés után könnyű, és foszlós volt. A szeleteléssel lehet még kicsit várni kellett volna, de olyan finom illatok terjengtek a konyhába, hogy ahhoz már nem volt türelmem. :)
Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:40 dkg liszt1,5 dk élesztő (friss)1 ek méz1,5 dl tej + 1 tk cukor3 dkg vajcsipet só2 ek mák + a tetejére (egész)10 dkg magozott meggybefőtt1 citrom reszelt héja
1 kisebb tojás a lekenéshez
A mákot állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki teljesen.A meggybefőttet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. (jól csepegtessük le, mert különben lágy lesz a tészta)A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.A cukros tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk át. Ezután reszeljük hozzá a citromhéjat, és keverjük hozzá az előzőleg megpörkölt mákot.
A kenyérsütőgép üstjébe tegyük bele az olvasztott (visszahűtött) vajat, adjuk hozzá a mézet, a felfuttatott élesztőt, majd keverjük kicsit össze.Ezután kanalazzuk rá a lisztes keveréket, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett meggyet.Indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk, vagy a robotgép dagasztókarjával is.Ezután tegyük át a tésztát enyhén lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.A megkelt tésztát ezután borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kissé el. Arra figyeljünk, hogy ne legyen hosszabb mint a forma amiben majd sütjük.Ezután lazán tekerjük fel, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt formába, majd takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra. (ízlés szerint kizsírozhatjuk, és lisztezhetjük is a formát)Amikor a kalács újra megkelt, kenjük le egész tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg mákkal. (a szóráshoz használt mákot nem kell előzőleg megpörkölni!!!)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit melegebb sütőben 35-40 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél takarjuk le fóliával, hogy sütés közben a teteje nehogy túlbarnuljon, megégjen. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, majd úgy kínáljuk. A tésztája könnyű és foszlós, és nagyon finom a meggyel, és a ropogós mákszemekkel.