Húsvéti sós körözött torta.

  • 2017.04.15.
  • 7

Az elmúlt években a húsvéti asztalról nem hiányozhatott a sós torta, vagy éppen sós piskótatekercs, így ezt a hagyományt most sem szerettem volna megszakítani. Azért némi fejtörést okozott, hogy idén mivel is rukkoljak elő, majd mentő ötletként jutott eszembe a körözött, melyet mindenki szeret. Persze azért a túró, a tejföl, és a fűszerek mellett került bele még mascarpone is, melyet egy natúr krémsajttal helyettesíthetünk. A torta alapja pedig egy sós-szezámmagos linzertészta. Tegnap délután aztán elkészült, majd az éjszakát a hűtőben töltötte, így kellően megdermedt, és az ízek is jól összeértek.
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:20 dkg liszt (Nagyi titka)10 dkg vaj1 db tojás (nagy)2 ek szezámmag1 mk só1-2 ek hideg vízA lisztet keverjük össze a sóval és a szezámmaggal, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az egész tojást, és egy evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk még hozzá vizet)Ezután egy enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tortaforma méretűre, és a papírral együtt emeljük át a formába, majd villával böködjük meg, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Körözött hozzávalói:50 dkg túró15 dkg mascarpone (v. natúr krémsajt)4 dl tejföl (20%-os)3-4 db újhagyma só (ízlés szerint)1 mk őrölt fehér bors2-3 tk egész köménymag1 mk pirospaprika15 gramm porzselatin1,5 dl tejEgy tálba tegyük bele a túrót, a mascarponét, a tejfölt, a köménymagot, a piros paprikát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.Ezután keverjük hozzá az apróra vágott újhagymát, és ha szükséges ízesítsünk utána.A tejet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, még teljesen feloldódik.Ezután öntsük hozzá a túrós keverékhez, majd robotgéppel keverjük jó alaposan össze. Helyezzük vissza papírral együtt a tésztát a tortaformába, majd egyenletesen öntsük rá a körözöttet.Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (én egy egész éjszakát a hűtőben hagytam)Tálalás előtt helyezzük egy tortatálra, majd ízlés szerint retekkel, újhagymával, és snidlinggel díszítsük.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a körözött tortát, majd a húsvéti sonka mellé kínáljuk.