Epres sajttorta

  • 2017.05.26.
  • 1

A tavaszi, nyári ünnepek legszebb, és mondhatom azt is, hogy a legfinomabb étele ez az epres sajttorta. Készítése közben türelem, alázat, finom mozdulatok szükségesek, itt nem szabad semmit elsietni. Az eredmény pedig lélegzetelállító.Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:(a rétegek 25dkg, 50 dkg, 25 dkg, vagyis összesen ez a torta kb. 1 kg-os lesz díszítés nélkül)az alaphoz:15 dkg beáztatott datolya10 dkg kókuszreszelék1 evőkanál őrölt arany lenmagcsipet sóa töltelékhez:25 dkg kesudió2 citrom leve és reszelt héja (bio citrom legyen)2 evőkanál agavé szirup15 dkg kókuszolaj2-3 evőkanál tisztított vízaz epres réteghez:20 dkg eper1 evőkanál agavé szirup2 evőkanál útifűmaghéja díszítéshez:eperElkészítése:Az alaphoz először a datolyát és a fűszereket tegyük aprítógépbe, majd a lenmagot és annyi kókuszreszeléket, hogy egy nem túl lágy, formázható masszát kapjunk. Ha már kész datolyapépet használsz, akkor gép sem kell, hanem egy tálban ki tudod keverni a kókuszreszelékkel és a fűszerekkel. Inkább morzsás, mint pépes legyen.A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és a masszát egyenletesen lenyomkodjuk az aljára.A töltelékhez megolvasztjuk a kókuszolajat, és a citromlével, agavé sziruppal együtt turmixgépbe tesszük.Most jöhet a kesudió és épp csak annyi víz, hogy a turmixgép tudjon vele dolgozni. Ha túl sok vizet teszünk bele, a massza a tortában nem fog megszilárdulni, szobahőmérsékleten folyós lesz.Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is, és teljesen simára, homogénre turmixoljuk.Ráöntjük a tortaformában az alapra. A tetejét szépen simítsuk el, hogy teljesen egyenes legyen.Tegyük hidegre, hogy meg tudjon szilárdulni. (Fagyasztóba is mehet, amíg a felső réteget elkészítjük.)A következő réteghez az epret törjük össze villával, vagy aprítógépben a pulse funkcióval, hogy maradjanak benne még darabos részek.Tegyük egy szűrőbe, és a lecsöpögő eperlét fogjuk fel, kis poharakban ki lehet tálalni.A szűrőben maradt epermasszát édesítsük, majd tegyük hozzá az útifűmaghéjat (ez fogja kicsit megszilárdítani, zselésíteni a gyümölcspépet). Várni kell egy kicsit, amíg a kis maghéjak beszívják magukba a nedvességet, nem szabad türelmetlennek lenni. Ha túladagoljuk, akkor jó kemény lesz, szép és vágható, ugyanakkor a vizen kívül az útifűmaghéj az ízeket is magába szívja, és sajnos íztelen lesz a torta teteje. Szóval érdemes vigyázni.Vegyük elő a tortát a fagyasztóból, és az epres masszát simítsuk rá a tetejére. Arra vigyázzunk, hogy csak akkor tegyük rá a tortára, ha a töltelék már teljesen megszilárdult, különben bele fog folyni. Érdemes kivárni.Visszatesszük a hűtőszekrénybe teljes dermedésig.Tálalás előtt lapokra vágott eperszeletekkel díszítjük.A receptet megtalálod az Élő ételek ünnepnapokra című könyvemben, amit megrendelhetsz tőlem: lenartgitta101@gmail.com vagy a kiadótól, jobbra fent a borítóra kattintva.