Barackos krémes

  • 2017.07.04.
  • 7

Hozzávalók:40 dkg fagyasztott leveles tészta4 tojás1 l tej + 1 dl25 dkg cukor13 dkg liszt2 teáskanál vanília aroma2 tasak zselatinpor (10 g)A barackos réteghez:75 dkg sárgabarack5 dkg cukor1 tasak zselatinpor (10 g)Elkészítése:A tojássárgáját kikavarjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a lisztet, és egy kevés tejjel (az 1 literből) simára kavarjuk. A többi tejet feltesszük forrni.Amikor a tej felforrt, a tojásos masszához öntjük, hozzáadjuk a vaníliát, és habverővel, lassú tüzön, állandóan kavargatva, sűrű krémmé főzzük.Ezután a vaníliás krémet langyosra hűtjük, közben megsütjük a tésztát.A kiolvadt leveles tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és egy 28 cm-es átmérőjű kört vágunk belőle. Ezután szép aranyszínűre sütjük, 180 fokon, kb 20-25 percig.A vékony tészta hatalmasra nő sütés közben, ezért miután a sütőből kivettük, középen óvatosan vágjuk két lapra, az egyik a sütemény alja lesz, a másik a teteje. Az egyik lapot tortakeretbe helyezzük (az állítható, alj nélküli a legcélszerűbb), és állítsuk pontosan a tészta méretére.1 dl hideg tejet a zselatinporral elkeverünk, lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon (forralni nem szabad!). A langyos krémhez kavarjuk.A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd egy fakanállal óvatosan a krémhez forgatjuk.A krémet a tortakeretbe öntjük a tésztalapra, és hűtőszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.A barackot megmossuk, kimagozzuk, és a cukorral összeturmixoljuk, vagy ledaráljuk. Két evőkanálnyit kiveszünk, belekavarjuk a zselatint, felmelegítjük, majd visszakavarjuk a barackhoz.A torta tetejére simítjuk, és dermedni hagyjuk.Végül a maradék tésztalapot 8 egyforma háromszögre vágjuk, és a torta tetejére rakosgatjuk.