Meggyes-ricottás piskótarolád

  • 2017.06.19.
  • 6

Gyors desszert hétköznapokra :)Hozzávalók 6 személyre:
5 dkg liszt2 dkg étkezési keményítő3 tojás5 dkg folyékony vaj6 dkg cukorcsipetnyi sóA töltelékhez:
25 dkg ricotta7 dkg porcukor5 dkg meggy5 dkg étcsokoládé darabokra tördelve, vagy lereszelvefél citrom reszelt héjafél narancs reszelt héja2 evőkanál frissen facsart narancslé1 teáskanál vanília aroma1 teáskanál zselatinporporcukorElkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. Mixerrel fehéredésig kavarjuk a tojássárgáját a fele cukorral, a másik felével pedig kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Egyharmadát a tojássárgájához kavarjuk.A lisztet meg a keményítőt belekavarjuk, majd a vajat lassan belecsurgatjuk, folytonosan kavargatva.Végül óvatosan, hogy ne törjön össze, a tojáshabot beleforgatjuk.A tésztát egy 3x20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben, 8-10 perc alatt megsütjük.Még melegen egy tiszta konyharuhára borítjuk, melyet előtte egy kevés liszttel szórtunk meg. A sütőpapírt lehúzzuk.Keskenyebb végétől szorosan felcsavarjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.A töltelékhez a hozzávalókat (a narancslé, meg a zselatin kivételével) egy tálban kikavarjuk. A narancslevet a zselatinnal egy kis edénykében összekavarjuk, majd lassú tüzön, kavargatva, felmelegítjük, vigyázva, hogy ne legyen forrtó. A krémhez kavarjuk.Kitekerjük a piskótát, és egyenletesen megkenjük a krémmel.Óvatosan felcsavarjuk, és legalább 2 órán át hűtőszerkényben pihentetjük.Végül a piskótaroládot 6 egyforma darabra felvágjuk, és porcukorral megszórva kínáljuk.Megj: A ricotta egy tejtermék, melyet a sajtkészítés során megmaradt savóból készítenek. Íze és jellege leginkább az ordához hasonlítható. Édesen és sósan egyaránt felhasználható.