Nyers eperszelet

  • 2017.04.11.
  • 5

Sok minden nagyszerű ebben a süteményben, de a legjobb az, hogy mivel nincs hőkezelésnek alávetve, így teljes értékű édesség, és nemcsak finom, hanem egyszerűen elkészíthető.Hozzávalók az alaphoz:15 dkg aszalt datolya10 dkg nyers, sótlan kesudió5 dkg mandula2 evőkanál kókuszzsír0,5 teáskanál vanília aromaA joghurtos krémhez:80 dkg sűrű joghurt40 dkg tejföl40 dkg eper15 dkg nyírfacukor +
2 evőkanál
fél zöld citrom reszelt héja és leve2,5 tasak zsealtinpor1 teáskanál vanília aromaElkészítése:A datolyát egy kevés vízbe beáztatjuk, egy másik edényben pedig a kesudiót, meg a mandulát szintén beáztatjuk legalább 2 órára.
Ezután a vizet leöntjük, és mindhárom alapanyagot késes aprítóban összeaprítjuk. Közben hozzáadunk 2 evőkanál kóuszzsírt és 3 evőkanálnyi vizet, illetve egy kevés vaníliát.
Alaposan összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral bélelt szögletes formába nyomkodjuk a masszát. Hűtőszekrénybe helyezzük, amíg elkészítjük a krémet.
Ehhez egy nagy tálban kikavarjuk a joghurtot, a tejfölet, a 15 dkg cukrot, a citrom levét, meg héját, illetve a vaníliát. Az epret megmossuk, megpucoljuk, és egy edényben összeturmixoljuk 3 dl tejföles joghurttal, illetve még 2 evőkanálnyi cukorral. A joghurtkrémből kiveszünk 4 evőkanálnyit, majd egy kisebb edénykében, másfél tasak zselatinnal összekavarjuk. Lassú tüzön felmelegítjük, hogy elolvadjon, visszakavarjuk a krémhez, és a nyers alapra öntjük. Hűtőszekrénybe helyezzük 1 órára.
Ezután az epres krémből is kiveszünk 2-3 evőkanányit, összekavarjuk 1 tasak zselatinnal, felmelegítjük, majd visszakavarjuk a krémhez. Ezt ráöntjük a nagyjából megdermedt joghurtkrémre.
Teljes dermedésig hűtőszekrénybe helyezzük, majd kockára vágjuk. Mentalevéllel díszítjük.