Csíkos epres csokihab torta

  • 2017.03.15.
  • 8

Hozzávalók:
13,5 dkg liszt15 dkg cukor6 tojás1 teáskanál vanília aroma1 citrom reszelt héja1,5 dkg kakaópor30 ml vízcsipetnyi sóA krémhez:
5 dl habtejszín22 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (min 50 %-os kakaótartalommal)6 tojássárgája35 ml víz 35 ml cukorral összekavarvaA tetejére:
50 dg epercsokoládéreszelékcitromfűElkészítése:
A piskótáhozkikavarjuk a kakaóport vízzel.
A tojássárgáját 5 dkg cukorral mixerrel jó habosra kavarjuk, amíg kifehéredik.
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
Összevegyítjük a két masszát, majd a lisztet is belekavarjuk óvatosan. Egy nyomózsákba töltjük a felét, és egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe (kb 35x40 cm), keresztben csíkokat húzunk, minden második sorba.
A maradék masszába kavarjuk a kakaót, majd nyomózsákba töltjük, és a tepsire, a maradék sorokba csíkokat húzunk (így lesz egy kakaós, egy sima sor).
190 fokos sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
Közben a krémhez habbá verünk 3,5 dl tejszínt, a csokoládét pedig mikróban, vagy vízgőz fölött felolvasztjuk.A cukrot vízzel felforraljuk, elkeverjük a tojássárgájával, majd vízgőz fölött, habverővel állandóan kavargatva, felmelegítjük (kb 85 fokosra). Ezután addig habosítjuk, amíg langyosra hűl, és kifehéredik. Belekavarjuk a felolvasztott csokoládét, illetve a tejszínhabot.
Egy állítható tortakarimát (22 cm) egy sütőpapíros tálra állítunk.
A kihűlt piskótából kivágunk egy kört (a formával megegyező méretűt), illetve két 7 cm szélességű sávot. Ezeket a forma belsejére állítjuk, körbe, majd belehelyezzük az aljára a kör alakú piskótát. A krémet egyenletesen belesimítjuk, a tetejére pedig a maradék tejszínből vert hab kerül.
A tortát 3-4 órára hűtőszekrénybe állítjuk, majd óvatosan tortatálra emeljük.
Kirakjuk a tetejét megmosott, megpucolt eperszemekkel, illetve citromfűvel, csokoládéforgáccsal díszítjük.

Címkék

Torta