21. torta

  • 2019.11.15.
  • 5

Komolyan mondom, hogy kiszámoltam, tényleg 21 éves lett a Fiam? És annyi. Már nem is az én éveim számát, hanem ezt sok kimondani. Hihetetlen, hogy már ennyi év eltelt időközben. De mire megírom ezt a bejegyzést, még egy hónapot öregszik a gyerek! ????Persze a születése napján nem volt itthon, de legközelebbi hazalátogatására tortát terveztem sütni. Csokisat. De Leányzóm meghiúsította a tervemet, tudniillik a barátnőivel meglepetéstortát rendeltek Gergőnek, csokisat, s kérte, hogy akkor az itthoni ne legyen az. Így összedobtunk egy diósat. De azért egy kis kakaó került bele!Hozzávalók:A laphoz:4 tojás20 dkg cukor32 dkg liszt1 csomag sütőpor1 evőkanál rumaroma1,5 dl tej1,5 dl olajA krémhez:2 csomag tejszínízű pudingpor3 evőkanál liszt1 l tej3 evőkanál cukor25 dkg vaj18 dkg cukor10 dkg darált dió1 evőkanál kakaóÍgy készült:A laphoz a tojásokat alaposan elkevertem a cukorral, majd hozzáadtam az olajat, lisztet, sütőport, több részletben a tejet, közben kevertem.A simára kevert masszát kikent kapcsos tortaformába borítottam.180 fokon tűpróbáig sütöttem.A krémhez a pudingot és lisztet kevés tejjel simára kevertem. Majd apránként hozzáadtam a többi tejet, a 3 evőkanál cukrot és állandóan kavarva sűrűre főztem.Időnként megkeverve hagytam kihűlni.Közben a vajat a többi cukorral elkevertem, s kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot.Körülbelül egyharmadában elkevertem a kakaót, a nagyobbik részben pedig a diót.A kihűlt tortalapot vízszintesen 3 lapra vágtam.
Az alsóra felére diókrémet kentem, a következőre kakaósat, melyből hagytam keveset a díszítéshez. Befedtem a felső lappal, majd bevontam kívülről diós krémmel, a kakaóssal díszítettem. A tetejére szórtam kevés darált diót is.Már rég sütöttem piskótát, az utóbbi időben tortalapnak is ilyen gyorsabban elkészülő keverteket sütök. Finomak, jó puha lesz így is. Egy bajom van velük, a közepe mindig felpúposodik, azt le szoktam vágni, hogy egyenes legyen a teteje.Elkészülte után mindjárt szeleteltük is, akkor örökítettem meg. A diós krém kissé lágy volt, de azért finom volt.