Lecsó,

  • 2019.10.04.
  • 8

...ahogy nálunk készült, s ahogy legjobban szeretem mai napig.A lecsónak is sokféle változata van, én is hol így, hol úgy készítem. Rizsesen a legkiadósabb, s talán a legkedveltebb is a család körében, de készült már tökkel/cukkinivel, padlizsánnal, krumplival, kolbásszal...Anyukám szinte mindig így készítette, az alapzöldségekkel és tejföllel. Biztos sokaknak furcsa ez az összetevő benne, mert nem sűrűn találkoztam ilyen recepttel, de számomra így a legfinomabb. Finoman szaftos, friss kenyérrel nagyon szerettük mártogatni.Hozzávalók:4-5 fej hagyma8-10 paprikakevés olaj
4-5 paradicsomsó, bors, paprika1,5-2 dl tejfölÍgy készül:A hagymát megpucolom, szeletelem. A paprikát szintén megmosom, kettévágva kiszedem a csumáját és szeletelem.Az olajon, fedő alatt, sózva megpárolom a hagymát és paprikát. Időnként azért meg kell keverni, oda ne égjen. Mikor már puha, akkor adom hozzá a paradicsomot, s tovább főzöm, ekkor már fedő nélkül, hogy a felesleges lé elpárologhasson róla.Mikor a paradicsom is szétfő, borssal, paprikával fűszerezem, majd a tejfölt is hozzáadom.Összefőzöm, s kész is.Nem írok pontos mennyiségű hozzávalót, soha nem ugyanannyit teszek bele, attól függ, mennyit akarok főzni, mekkorák a zöldségek.
Én soha nem teszek el üvegbe lecsót. Hagyma van télen is, paprikát fagyasztóba szoktam eltenni készre aprítva, adagokban zacskózva, s ilyenkor paradicsomlé kerül bele friss paradicsom helyett. Meg egy pohárnyi rizs és kötelezően tejföl.