Paradicsomba gombóc

  • 2018.02.02.
  • 7

Ezt az ételt azóta főzöm, mióta együtt lakunk Anyósomékkal. Tőle tanultam. Persze a magam módján készítem. Nálunk régen csak töltött paprika készült, tulajdonképpen ez is az, paprika nélkül. :-) Ugyanaz a húsos rizs gombóccá formálva, paradicsomlében megfőzve. Mindenki szereti a családban, még Férjem is, aki hírhedt paradicsomleves-gyűlölő. De ebben hús is van, s így mindjárt másképp tekint rá! :DHozzávalók:1 nagy fej hagyma60 dkg darált hússó, bors, paprika1 tojás1 teáskanál házi ételízesítőmaréknyi rizs1 liter házi paradicsomlépici cukor1-2 paprika (el is maradhat)zeller- és petrezselyemlevélÍgy készül:A hagymát apróra vágom. Összekeverem a darált hússal, fűszerekkel, rizzsel, tojással. Nagyobb, tojásnyi gombócokat formálok a masszából.
1 liternyi vizet kevés sóval főni teszek. Ha felfőtt, beleteszem a gombócokat. (Ekkor kerül bele a paprika is, de meg is lehet tölteni őket, s úgy belefőzni, a paprika íze végett.) Mikor egyet kettévágva úgy látom, hogy a belsejében is megfőtt a rizs, ráöntöm a paradicsomlevet. Beleteszem a zöldeket is, sót, ha még szükséges és összefőzöm. Ha túl savanyú, pici cukrot is teszek bele.Akár tálalható is.Van, aki tejfölt tesz rá tálaláskor, én úgy szeretem, ahogy van.Anyósom besűrítette a levét, én nem szoktam.
Anyukám, mikor töltött paprikát főzött, külön főzte meg a teletömött paprikákat annyi vízben, amennyi ellepte, és külön főzte meg hozzá a paradicsomszószt, jó sűrűre. Már próbáltam leutánozni, de nekem nem sikerül olyanra. Valami hiányzik belőle. Ezért is, meg mert így bevált, maradok ennél az általam kitapasztalt változatnál. Így készül a töltött paprika is, bár az jóval ritkábban.