Gyümölcsleves

  • 2017.11.02.
  • 3

...ahogy nálunk készül.Leányzó megkérdezte, minek fotózom le? Ez csak gyümölcsleves. Hát pont azért! :-)Anyukám régen egész másképp készítette. Sokféle gyümölcsből készült, nyáron-ősszel frissből, télen befőttből. A savanykásabb gyümölcs
mellé került
hús is, a csirkének a csontos része belefőtt a levesbe. A többit csak liszttel habarta ki. Kedvencem a birsalmaleves volt, de mindegyiket szerettem. Nem úgy a család, az én kis családom.

Aztán egyszer, sok éve kipróbáltam az édes, pudingos változatot. Nagy sikere volt, azóta így készül. Akár friss gyümölccsel, akár befőttből, akár vegyesen. Már csak azért is szeretem, mert ha gyorsan kell levest főzni, ehhez folyamodok. Most hétvégére is ez készült, őszibarackbefőttből, kettőből. Meggy is került volna bele, de úgy lezártam az üveget, hogy nem bírtam kinyitni. Bosszúból kihagytam! :-) Hozzávalók:2 üveg befőttnagy csipet só1 csomag vaníliaízű pudingpor1 evőkanál liszt5 dl tejnagy csipet őrölt fahéj, néhány szem szegfűszeg és szegfűborstejszínhab a tálaláshozÍgy készült:1 liter vizet főni teszek, beleteszem a sót és a befőtteket, valamint a fűszereket.A pudingport és lisztet elvegyítem, majd simára keverem a tejjel. Előbb kevéssel, majd fokozatosan hozzákeverem a többit.Ha a leves felfőtt, beleöntöm a pudingos keveréket és újra felfőzöm.Megkóstolom, ha nem elég édes, még kerülhet bele cukor- ha friss gyümölcsből készül, mindenképpen kell bele, de a befőtthöz nem tettem.Ilyen hamar készen van, és mindenki szereti. Ebből a mennyiségből 2-3 napra való leves lesz- mindig több napra főzök, csak második fogás készül sűrűbben.Nyáron, nagy melegek idején hidegen is jól esik, de ilyenkor langyosan-melegen finomabb.Meggyből is nagyon
ízlik ez a leves, vagy alma, ribizli, málna, birsalma, köszméte az, amiből még készült. Vegyesen is,
ha édesebb, citromlével ízesítve, szóval sokféleképpen variálható-készíthető.S mivel gyors, könnyen elkészíthető, drágának sem mondható, ajánlom azoknak is, akik Fiammal egy cipőben járnak, azaz egyetemisták és -néha- főznek magukra.