Mogyorókrémes kelt muffin

  • 2017.10.25.
  • 7

Még a nyáron, piszkozatba megírt recept:Fogalmam sincs, hogy nevezzem el. Név és recept nélkül találtam az ötletet
itt. A recept megalkotása nem gond, a névé annál inkább. De mivel muffinformában sült, és kelt tésztából van, benne mogyorókrémmel, ez lett, jobb nem jutott eszembe.Szintén Fiam bankettjére készült. Nem éppen a legmegfelelőbb, de krémes ebben a melegben szóba sem jöhet, főleg, hogy még utaztatni
is kell. Lehetett volna valami aprósüti vagy kifli, de úgy gondoltam, ezzel hamarabb kész leszek. Tévedtem. A formázás elég időigényes- na nem vészes, de nem egy félórás süti, az biztos. De mivel új volt, tetszett, élveztem készíteni.Hozzávalók:4 dl tej4 dkg élesztő1+2 evőkanál cukor1 kg liszt1 teáskanál só25 dkg margarin1 evőkanál zsír2 tojáskis üveg mogyorókrémÍgy készült:A tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.Miközben felfutott, a lisztet, sót, többi cukrot, margarint, zsírt tálba tettem és összemorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat és az élesztős tejet, összegyúrtam. Ha túl kemény lenne, kerülhet még bele tej.A megdagasztott tésztát letakarva kelni hagytam.Mikor megkelt, deszkára borítottam, 3 részre osztottam.Az első tésztadarabot kinyújtottam, amilyen vékonyra tudtam, korongokat szaggattam ki belőle a legnagyobb méretű pogácsaszaggatóval. Mindegyikre mogyorókrémet kentem, négybe hajtottam.3-3
négybe hajtott tésztadarabot összefogtam, muffintepsibe pakolta őket. (A formázás a fenti linken megtalálható.)180 fokon pirulásig sütöttem őket.Puha tésztájú, foszlós süti lett. A mogyorókrémtől kellően édes is, de akinek mégsem, szórhat rá porcukrot.A mogyorókrémet a helyi kisboltba vettük. Egyféle volt, nem túl olcsó, mégsem igazán finom. Csak édes, s olajízű. Fogtam magam, felolvasztottam egy tábla csokit kevés vajjal, belevegyítettem a mogyorókrémet, ami a 30 fokban kellően puha volt, s még egy evőkanál kakaó is belekerült, hogy ne legyen annyira édes.