Karamelles sajttorta

  • 2017.01.18.
  • 4

Férjem időközben utolért. Az évei számát tekintve. Igaz, csak egy hónap előnyöm van. Így én vagyok a rangidős a családban! :-) Magamnak nem, de neki sütöttem tortát. Csak egyszerűt, de annál finomabbat.Hozzávalók:A tésztához:20 dkg lisztcsipet só6 dkg cukor10 dkg vaj2 tojássárgafél csomag sütőporA sajtkrémhez:1 kg sajtkrém1 csomag vaníliás pudingpor15 dkg cukor3 tojásvaníliaAz öntethez:15 dkg cukor1 dl vízÍgy készült:A tésztához valókat összegyúrtam.Kinyújtottam, a tortaforma alját rátéve körbevágtam, a tésztával pedig kibéleltem a forma alját.A maradék tésztát összegyúrtam, kinyújtottam hosszúkásra s szélét szabtam belőle a tortának, körbeigazgattam a forma oldalán. (Kapcsos tortaformát használtam, 22 cm átmérőjűt.)
A töltelékhez valókat összekevertem, a formába öntöttem.180 fokos sütőbe tettem. Addig sütöttem, míg a töltelék teteje színesedni kezdett, de a közepe még remegős volt. (Mire kihűlt megdermedt. )Az öntethez a cukrot kis lángon
karamellizáltam. Felöntöttem 1 dl vízzel, s addig hagytam főni, míg teljesen felolvadt a karamell benne. Mire kihűlt, kissé besűrűsödött.Szeleteléskör öntöttünk rá kevés öntetet.Finom volt! A töltelék finoman lágy, a tészta ropogós, a karamelltől meg édes. :-)