Mazsolás csíkos kalács

  • 2018.02.20.
  • 1

Vágytam egy puha foszlós kakaós kalácsra  reggelire egy kis vajjal, mézzel és tejeskávéval . A gondolatom tett követte, az eredmény pedig pontosan olyan lett amit elképzeltem. Egy apró hiba azonban belecsúszott, másnap reggelire a kalácsból már csak morzsa maradt
Hozzávalók: 80 deka liszt, 10 deka teavaj, kettő citrom reszelt héja , 20 deka kristálycukor, 5 deka friss élesztő, kettő egész tojás, tej ( kb 4 -5 dl ), kakaópor , mazsola, rum vagy rumaroma.
A lisztet és a többi hozzávalót feleztem, mert kettő adag tésztát dagasztottam meg külön. Az egyiket simán, a másikat kakaóporral.
A 40 deka lisztbe beleütöttem az egy egész tojást, a tejbe (kb 2,5 dl ) egy evőkanálnyi kristálycukrot kevertem, meglangyosítottam és hozzámorzsoltam a 2,5 deka friss élesztőt. Pár perc alatt felfuttattam és a liszthez adtam. A további hozzávalókat – reszelt citromhéj, 10 deka kristálycukor, 5 deka puha teavaj – is a liszthez adagoltam és sima kellemes tapintású nem kemény és nem is ragacsos tésztát dagasztottam. Lisztezett kelesztőtálba tettem, duplájára kelesztettem.
A másik, kakaós tésztát a maradék hozzávalókból ugyanígy szép simára dagasztottam. 40 deka liszt, a langyos tejben felfuttatott 2,5 deka friss élesztő, a kristálycukor, a reszelt citromhéj a puha 5 deka teavaj és 5-8 deka jó minőségű kakaópor hozzáadásával . Ezt a tésztát is alaposan megdagasztottam, majd lisztezett kelesztőtálban szintén duplájára kelesztettem.
Amikor mindkét tésztánk kellőképpen megkelt, a sima tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra sodorjuk.  A mazsolát rumos langyos vízben 5-10 percig áztassuk meg . Miután a sima tésztánkat ujjnyi vastagra sodortuk, a lecsepegtetett mazsolát egyenletesen elosztva a tészta tetejére szórjuk. A kakaós tésztát is ujjnyi vastagra sodortam, és a sima, kinyújtott és mazsolával megszórt tésztalap tetejére helyeztem. Sodrófával óvatosan egyszer áthengergettem, majd a széleket behajtottam és az egészet együtt szorosan feltekertem. Sütőpapírra fektettem, egy egész felvert tojással a tetejét átkentem és 180 fokon aranyszínűre sütöttem.
Házi készítésű lekvárokkal, mézzel , teavajjal kínáltam.