Sertésszűz bazsalikomos karfiolpürével

  • 2017.11.21.
  • 6

Csodás friss sertésszüzeket kaptam amihez a maradék blansírozott karfiolokat és egy kevés brokkolit felhasználva bazsalikomos pürét készítettem. Diétába kiválóan beilleszthető és egyszerűen elkészülő étel nem mindennapi ízekkel. Kis kiegészítésként lilahagymás paradicsomot is tálaltam mellé.
Hozzávalók: kettő egész sertésszűz, só, bors, zsiradék, karfiolrózsák , pagodakarfiol rózsák, brokkoli , egy gerezd pucolt fokhagyma, friss bazsalikom levél, tejszín.
A sertésszüzeket az esetlegesen rajta maradt hártyáktól megszabadítjuk, majd  sózzuk, borsozzuk . Fél órát állni hagyjuk majd kevés zsiradékon hirtelen megkérgezzük minden oldalon. Deszkára fektetve konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben letakarva sütjük . Én úgy szeretem ha már nem rózsaszínű de még teljesen szaftos a belseje épp csak átlépi azt a határt amikor már nem rózsaszín de nem is száraz. Ha ezzel elkészülünk, deszkán letakarva pihentetjük tovább.
A karfiolrózsákat és a brokkolit alaposan megmossuk és sós-fehérborsos vízben puhára főzzük. Karfiolokból 4-4 nagyobb rózsát, brokkoliból kettő közepes rózsát használtam fel. Egy magas falú tálba vagy késes aprítóba tesszük a megfőtt zöldségeket, a pucolt fokhagymagerezdet és egy közepes nagyságú friss bazsalikom levelet  Erre ráöntünk 1dl tejszínt és pürés állagúra dolgozzuk kézi botmixerrel vagy a késes aprítóval.  Ha túl sűrű, mehet bele még tejszín.
Tálalás előtt a húst forró serpenyőben kevés zsiradékon átpirítottam , majd vastagabb szeleteket vágva a pürével kínáltam. Kiegészítésként lilahagymás paradicsomsalátát is tálaltam mellé.