Székelykáposzta al a Karfi

  • 2018.07.19.
  • 2

...télen-nyáron-akármikor! Az egyik legjobb magyar étel! Íme az én variációm! Semmi extra, csak a háztáji!
Története:Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.(Forrás:
Magyar Elek. Az Ínyesmester nagy szakácskönyve. Budapest: Gondolat, 129. o. (1991))Hozzávalók (4-6 személyre):700 g friss, csont nélküli sertés karaj, 2x2cm-es kockákra vágva100 g házi, füstölt szalonna, apróra vágva1000 g savanyú káposzta, megvágva, átmosva2 vöröshagyma, apróra vágva150 g sűrített paradicsom (20-22%-os)1 nagy evőkanál édes pirospaprika1 csapott teáskanálnyi őrölt köménymag1 csapott teáskanálnyi őrölt fekete bors3 db babérlevélSEMMI SÓÓÓÓ!Tálaláshoz: tejföl & csípős pirospaprikaEszközök:Magas falú teflon serpenyő+fedőSzűrő, vágódeszka, konyhakésElkészítése:A házi szalonnát apró kockákra vágom és egy magas falú teflon serpenyőbe teszem. Közepes hőfokon elkezdem sütni.Közben apróra vágom a vöröshagymát, félreteszem. 2x2 cm-es kockákra vágom a sertéshúst, félreteszem. A savanyúkáposztát szűrőbe teszem és 1x átmosom. Vágódeszkára teszem és 3 részre vágom.Miután kisült a zsírja a szalonnának, hozzáteszem a hagymát. 1-2 perc pirítás után melléteszem a sertéshúst. Fehéredésig kevergetem. Végül ízesítem őrölt fekete borssal, őrölt köménymaggal, őrölt pirospaprikával és babérlevéllel.
Rendesen átforgatom, majd hozzáteszem a sűrített paradicsomot, a savanyú káposztát és annyi vizet, amennyi épp ellepi. Miután felforrt, tartalékon, fedő alatt 1-másfél órán át párolom. Közben párszor átkeverem.Tálaláskor tejfölt és csípős pirospaprikát kínálok hozzá. Köretként friss kenyér, vagy kifli dukál!Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Címkék

Magyar Csípős