Tavaszi tekercs

  • 2018.04.17.
  • 6

..a világ legjobb vendégvárója és vacsora ötlete. Elég gyorsan megvan, így nem kel órákat a konyhába tölteni. Sok variáns létezik. Ez nekem a befutó, mert könnyedén beszerezhető hozzá az alapanyagok. Lehet még dúsítani gombával, cukkinivel, vagy amihez kedved van. Vietnámban a legelterjedtebb a rizslapos verzió. Nagyon barátságos alapanyag, mivel kevés áztatás után már lehet is fogyasztani. Nem igényel sütést-főzést. Aki szereti a ropogós tavaszi tekercset, az nyugodtan kisütheti bő olajban. Fantasztikus lesz. Én kihagyom a sütést, így spórolva rengeteg kalóriát.Hozzávalók:rizslapok3 db hüvelykujjnyi gyömbér (50-60 g megpucolva), reszelve4 nagy gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve3 sárgarépa, nagylyukú reszelőn lereszelve (~200-250 g)200-250 g kínai kel, vékonyra szeletelve1 doboz mungóbabcsíra (200 g)4 szál újhagyma, apróra vágva250 g csirkemell, darálvasópár evőkanál növényi olajSötét szójaszószÉdes chili szószEszközök:WokMagas falú tepsiVágódeszka, konyhakés, fakanál, tálakElkészítése:A wokba olajat hevítek és megpirítom a darált húst. Ezután hozzáteszem az összes zöldséget. Fokhagymát, kínai kelt, babcsírát, répát, újhagymát és végül hozzáreszelem gyömbért is. Ízesítem sóval. 15 percig a legmagasabb hőfokon sütöm. Ezután kézmelegre hűtöm.Egy magas falú tepsibe hideg vizet öntök. Beleteszek 1 db rizslapot és kb. 30 másodpercig áztatom, míg hajlékonnyá nem válik. (nem kell megvárni, míg teljesen lágy lesz! Miután kivetted, puhulni fog még!) Közben néha megmozgatom és ellenőrzöm, a keménységét. Félúton hozzáteszek még egy lapot, hogy elkezdjen ázni. Így folyamatosan tudom majd készíteni a tekercseket.
Egy lapos tányérra kiveszem az áztatott lapot és 1 evőkanálnyi töltetéket kanalazok a közepére, majd összehajtogatom. Vigyázz, mert könnyen összetapadnak! Azonnal fogyaszthatjuk szójaszósszal, vagy édes chili szósszal!(így hajtogasd!)Letölthető és nyomtatható verzió ITT!