Medvehagymás kalács

  • 2018.03.21.
  • 0

...egy fantasztikus húsvéti csodát hoztam ma el nektek! Ez a sós-csíkos kalács igazán bearanyozza a húsvéti reggeliket! Pofon egyszerű elkészíteni! Idén neked is ki kell próbálnod! Mindenkinél nagy sikert fog aratni!Hozzávalók: 500 g fehér tönkölybúzaliszt + 2-3 evőkanállal2 dl tej / rizstej2 dl főzőtejszín / rizs főzőkrém2 teáskanál só1 teáskanál cukor30 g friss élesztő50 g medvehagymalevél1 evőkanál olaj1 tojássárga + 1 evőkanál tej, a lekenéshezEszközök:TurmixKeverőtál, 2dbSodrófa, ecsetSütőforma (Őzgerinc, 20x10 cm)Elkészítése:A medvehagymát felvágom vékony csíkokra és leturmixolom. Ezután félre teszem.A langyos-cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt, majd felfuttatom.A keverőtálba beleöntöm a szintén meglangyosított tejszínt, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt. Ezután hozzászórom az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a kezemmel megdagasztom a tésztát. Ezután elosztom két egyforma részre, majd az egyik tésztát visszateszem a keverőtálba, és hozzáadom a pépesített medvehagymát
+ 2 evőkanál lisztet, és újradagasztom 2-3 percig. (mindenképpen kell hozzá a liszt, mert a medvehagymától kissé lágyabb lesz kelesztés után a tészta) Ezután mindkét tésztát kézzel még egy kicsit átgyúrom, hogy szép sima legyen, majd külön-külön tálba teszem. Megszórom egy pici liszttel, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen, kelesztem kb. egy órát, míg duplájára nem nő.Amikor a tészták megkeltek, először a sima tésztát borítom ki enyhén lisztezett felületre, majd vékonyra nyújtom. (Ügyelj, hogy olyan szélesre nyújtsd, amekkora a sütőforma!) Félrehúzom! Ezután a medvehagymás tésztát is kiborítom enyhén lisztezett felületre, majd kinyújtom akkorára, mint az előző tészta.Ezután a fehér tésztát megkenem vékonyan olajjal, majd ráhelyezem a medvehagymás tésztát, és szorosan feltekerem úgy, mint a bejglit. Egy 20x10 cm-es sütőformát kiolajozok és kilisztezem, majd belehelyezem a feltekert tésztát. Ezután letakarom konyharuhával és langyos helyen, újrakelesztem 30 percig. (a sütőformát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelheted, akkor viszont nem kell kizsírozni és lisztezni) Közben előmelegítem a sütőt légkeveréses módra kapcsolva, 150 fokra.A tojássárgáját kikeverek 1 evőkanál tejjel, majd amikor a tészta újra megkelt, lekenem vele a tetejét. Behelyezem az előmelegített sütőbe, majd 40-45 perc alatt szép pirosra sütöm. (Ha kezdene a kalács nagyon barnulni, akkor takard le alufóliával, majd úgy süsd tovább.)
(Végezz tűpróbát mielőtt kiveszed!) A sütőből kivéve hagyom pár percig a formában, majd rácsra helyezem és kihűt kézmelegre.Letölthető és nyomtatható verzió ITT!