PigY Burger (Pikáns whisky-s BBQ szósz, kukorica ropogós)

  • 2018.01.29.
  • 3

...nincs is jobb egy saját ihletésű, otthoni burgernél! Most elhoztam nektek a legújabb agyszüleményemet! Ehhez mindent könnyedén be lehet szerezni és bombasztikus a végeredmény! Ebben a receptben nem csak egy burger van, hanem az egyik legjobb BBQ szósz is, ami nagy kedvencem lett hirtelen. A kukorica ropogósok pedig páratlan kísérője ennek az ételnek, de bármilyen főfogás nagyszerű kiegészítője lehet! Az amerikai coleslaw salátát mindenki ismeri, de egy kicsit leegyszerűsítettem, így nem káposztával csináltam, hanem jégcsapretekkel és répával. Nagyon jól passzolt a burgerbe! Próbáld ki te is ezt a fantasztikus sertésburger receptet!Hozzávalók (4 személyre):
Whisky-s BBQ szószhoz:150 ml ketchup100 ml whisky (bourbon)100 ml almaecet4 evőkanál barna cukor2 evőkanál Shiracha szósz (chili szósz)1 evőkanál Worchestershire szósz1 teáskanál őrölt római kömény1 teáskanál őrölt korainadermag1 teáskanál füstölt pirospaprikaBurgerhez:4 zsemle12 szelet bacone600 g darált sertéshúspár salátalevél, vékony csíkokra vágva4 szelet sajtsófrissen őrölt tarka borsKukorica ropogósok:150 g kukorica (konzerv)1 szál újhagyma, apróra vágva1 tojás100 g rizsliszt100 ml vízfél tk. sütőpor1 teáskanál szárított petrezselyemzöldsóborsolaj a sütéshezMajonézes retek saláta:Fél jégcsapretek, vastag lyukú reszelőn, lereszelve1 sárgarépa,
vastag lyukú reszelőn, lereszelve(retek:répa, 1,5:1)fél fej vöröshagyma, vékony csíkokra vágva3 evőkanál majonéz1 evőkanál tejföl1 tk mustársótarka borscsipet cukorEszközök:KeverőtálakTeflon serpenyőKis méretű lábosVágódeszka, konyhakésSajtreszelőElkészítése:A BBQ szószhoz egy lábosba mérem a hozzávalókat és fél órán át főzöm. Félrehúzom, majd steril üvegbe öntöm.A retek salátához előveszek egy keverőtálat. Kimérem a tejfölt, a mustárt és a majonézt. Sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítem, majd alaposan kikeverem. A hagymát, vékony félkarikákra vágom és a szószhoz teszem. A tálba gyalulom a répát és a jégcsapretket, majd kikeverem és hűtőbe teszem.Egy másik keverőtálba kimérem a kukoricát, majd hozzámérem a rizslisztet is. Hozzáteszek egy tojást, 100 ml vizet, sót, borsot, apróra vágott újhagymát, sütőport és szárított petrezselymet. Alaposan kikeverem és kisütöm. Forró, bő olajat hevítek, majd nedves kézzel könnyedén gombócokat formázok és óvatosan belehelyezem a lábasba. Pár perc alatt kisülnek!Egy serpenyőbe, közepes hőfokon ropogósra sütöm a bacone szeleteket. Félreteszem.Vékony csíkokat vágok a salátalevelekből. Félreteszem. 4 szelet sajtot vágok, majd ezt is félreteszem.Miután elkészült a saláta, a BBQ szósz, a kisült bacone és előkészítettem mindent, foglalkozok a hamburgerhússal. A darált húst megsózom és megborsozom, majd jól átgyúrom. A keverékből 4 egyenlő gombócot formálok. Kezemmel lapos, kör alakú hamburger pogácsát csinálok. (kicsit nagyobbat, mint amekkora a zsemle). Egy teflon serpenyőbe 1-2 evőkanál olajat hevítek és kisütöm a húsokat. Miután megforgatom, ráteszem a sajtot és úgy sütöm tovább. (egy alufólia darabot teszek a serpenyőre, így nem fröcsköl és könnyebben átsül a hús)Miközben sülnek, félbevágom a zsemléket és pirítós sütőben, picit megpirítom.Az alját és a tetejét is megkenem BBQ szósszal. Az aljára kerül a hamburgerhús, rá a bacone, majd még egy kis BBQ szósz. Aztán a fejes saláta és a reteksaláta. Mellé kínálom a kukoricaropogósokat és hozzá BBQ szószt és majonézt is.Letölthető és nyomtatható verzió ITT!