Az a csodás Alanya

  • 2017.03.02.
  • 6

Lassan elérkezünk az előfoglalási szezon végére. A legtöbb utazási iroda március közepéig vagy végéig biztosít előfoglalási kedvezményt. Még 2013-ban volt szerencsénk eltölteni 2 csodás hetet Alanyában és a térségében. Hihetetlenül szép hely, azóta is voltunk már pár helyen, de egyik sem volt ennyire lenyűgöző. Ha épp most tervezed a nyaralásod, vagy csak kíváncsi vagy milyen élmények érnek egy ilyen helyen akkor olvasd el a cikket.

Íme a csodás alanya látképe az alanyai várból. Nem kis város, de a buszközlekedés jó. A taxisokkal nem árt vigyázni, személyes élményem nem volt, de a szállodában több magyar vendég is beszámolt róla, hogy a kialkudott ár valahogy magasabbra kúszott mire az úticélhoz értek. A buszközlekedés viszont megbízható és olcsó. A legközelebbi reptér Antalya-ban van, onnan a transport kb 1,5 óra a szállodáig. Mi a Hotel Melissa Kleopatra hotelt választottuk, és maximálisan meg voltunk vele elégedve. 

A hatalmas felhőkbe burkolózó hegyek és közvetlen emellett a tengerpart nagyon romantikus hatást kelt. Az Alanyai várba akár gyalog vagy busszal is fel lehet menni, csodás kilátás nyílik a térségre és nem utolsó sorban a tengerrel. 

A vár és környéke szépen gondozott, ahogy a város többi része is. Találunk itt csodás parkokat, mecseteket, de még egy aprócska cseppkő barlangot is. 

A vár túloldalán helyezkedik el a kikötő, innen számos hajótúra indul, akár itt is befizethetünk egy hajós kirándulásra, vagy a saját utazás szervezőnknél. Ha tehetjük egy ilyen hajós utat iktassunk be a nyaralásba, megéri!

A kikötőből közelíthető meg a vörös torony. Lényegében egy erőd melyet belépő ellenében lehet látogatni. A tetejéről csodás panoráma nyílik a kikötőre és a város ezen részére. 

A tenger ezen a környéken is szép tiszta, többnyire homokos a strand viszont elég erősek a hullámok így úszni nem tudóknak nem ajánlott messzire menni a parttól. 

A damlatas barlangot az alanyai vár tövében találhatjuk. Nem túl nagy méretű, de figyelemre méltó hely így ha tehetjük térjünk be ide is. 
A cseppkő barlangtól nem messze találunk egy régészeti múzeumot, bámulatos kerttel, szabadban tárolt régészeti leletekkel és egy bájos páva párral akik a kertben szabadon közlekedhetnek. 


A térségben a levegő meleg és párás. Június elején utaztunk, de szerveznek ide április és május környékén is utakat. A sétányok város szerte tiszták, gondozottak, telis-tele van pálmákkal, sok helyen automata öntöző rendszerrel. Ami még figyelemre méltó, hogy törődnek a kóbor állatokkal. Több parkban kihelyezett kutya és macska etető és itató található, az éttermekből esténként rendszeresen visznek ki maradékot a kutyáknak, a macskák pedig napközben is a nyitott éttermek teraszain somfordálnak. Van akinek ez zavaró aki viszont szereti az állatokat annak maga a kánaán ez a hely. 



A mecsetek is csodaszépek és mind működő, a napi imádságot kántálás formájában kihangosítva hallani városszerte naponta többször. Erős a hitük, azonban nem szélsőségesek. 

A mecsetek többsége látogatható, ami kifejezetten turisztikai célpont ott többnyire a mecset bejárata előtt adnak kendőt és egy vékony szövetből készített nadrágot azoknak akik a mecset látogatásához nem megfelelő öltözéket választottak. Ahogy a keresztény templomok látogatása is szabályokhoz kötött úgy a mecseteknél is megvan, hogy milyen feltételekkel lehet őket látogatni. Erről majd egy későbbi cikkben szeretnék írni  bővebben ahol a túra alatt több mecsetet is meglátogattunk. 

Van a városban egy nagypiac amit érdemes felkeresni, itt többek közt vásárolhatunk helyi banánt, okra-t ami arrafelé egy nagyon kedvelt zöldségnövény. Minden rendkívül friss és nagyon olcsó - a magyar gyümölcs és zöldségárakhoz képest. 

Itt aztán különféle fűszereket, szárított aszalt termékeket is vásárolhatunk. 
És akkor most térjünk át kicsit az ételekre. Az All inclusive ellátás keretén belül, több féle ételt sikerült megkóstolunk. Reggelinél mindig volt rengeteg kecskesajt/fetasajt és rengeteg aludt tej. Ezt mézzel vagy édes mézes gyümölcsös sziruppal fogyasztják. Fekete tea mindig van minden mennyiségben.

A törökök imádnak teázni, bizonyos üzletekben a vásárlókat teával kínálják amit nem illik visszautasítani. A másik kedvenc italuk a raki ami szakasztott mása a görög ouzo-nak annyi különbséggel, hogy a törökök ezt általában jéggel vagy vízzel higítva fogyasztják amitől tejfehérré változik az ital színe. A helyi köznyelvben hívják oroszlántejnek is. 

A főétkezésekkor mindig többféle salátát, öntetet, savanyúságot szolgáltak fel. A leveseik többnyire krémlevesek, burgonya, paradicsom, paraj és még sok más. 

Kedvelik a párolt káposztát köretként, és a bulgur salátát. Itt a képen párolt káposzta és csevap szerű fasírt volt a menü. Az ízlésvilág nem sokban tér el a magyartól. Kedvelik a petrezselymet így a salátákba és a főtt ételekben is egyaránt megtalálható ez az összetevő. 

A helyi kebab is nagyszerű, általában pitakenyérbe tekerve árulják. Többnyire az all inclusive ellátás részeként is találkozhatunk kebab hússal, de a fenti finomságot a kikötőben lévő kis helyi étteremben fogyasztottuk el. 
Minden étkezésnél volt több féle olíva bogyó, több féle aszalt és friss gyümölcs. 
Eddigi utazásaim során ez volt a legpazarabb. Több szervezett kirándulásra is befizettünk, de ezekről majd később írok bővebben. Alanya is csodás helyen van, és rengeteg fakultatív programot találhatunk a környéken. A szállodákban a személyzet kedves, a kiszolgálás és a körülmények pedig teljesen elfogadhatóak egy 3 csillagos szállodához képest. Remélem lesz majd lehetőségünk egyszer visszatérni ide, bátran választanám újra szállásként a Hotel Melissa-t. 
Ár érték arányban Törökország az egyik legjobb úticélok között van, mind a ellátást mind a szálláshelyet és a látnivalókat tekintve. A most kialakult politikai helyzet, hogy mennyire van kihatással a turizmusra arról pedig mindig tudunk frissen informálódni az utazási irodáknál vagy a konzuli szolgálatnál. 
Tényleg fantasztikus hely, mindenkinek csak ajánlani tudom!