"Ujjlemonyat" keksz vagy Angyalszem

  • 2019.02.11.
  • 8

Ajánlom figyelmetekbe ennek a keksznek a tésztáját, melyet olyan gyorsan, egyszerűen lehet összeállítani szinte 4 hozzávalóból, és a végeredmény egy szép sima, könnyen kezelhető tészta. Sütés után pedig rögtön omlós, ráadásul nagyon finom az íze is. Imádom! Én ezt a tésztát sok más süteményhez fogom használni - már eldöntöttem. :)Egyébként van a blogomon már egy ilyen "ujjlenyomatos" keksz,
csokoládés gombocska néven, ami szintén nagyon finom, csak a tésztája más - abba tojás is kell, valamint annak a tésztának kell pici idő, míg kellően omlós lesz. Ez a krémsajtos tészta viszont tényleg rögtön omlós, azonnal ehető.A recept megosztását szombat estére ígértem, de egész hétvégén nem volt időm leírni. A hétvégék sajnos mindig olyan hamar eltelnek, pedig imádom, hogy olyankor együtt van az egész család! Hétvégén általában a férjemmel együtt főzünk, a kisfiaimmal együtt sütök, mosok, vasalok, játszok Zalánnal, tanulok Milánnal, télen a lakásban társasozunk, nyáron a kertben játszunk és kertészkedünk, egyik délután családi séta van, a másik délután kis kirándulás autóval, néha a bevásárlás is hétvégére esik (ezen a hétvégén pont nem), illetve hétvégén egyik este a szüleimnél vacsorázunk, vagy Ők nálunk (mikor hogy). ...és ezzel el is röppen egy hétvége.
Hozzávalók:kb. 40-45 darabhoz10 dkg puha vaj12,5 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone5 dkg porcukorcsipet só25 dkg finomliszt+ a tölteléknek lekvár, olvasztott ét- vagy tejcsokoládé, esetleg mogyorókrémA pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:www.pottyosotthon.hu

Elkészítés:Kihabosítjuk a vajat a krémsajttal és porcukorral, majd hozzáadjuk a csipet sót és a lisztet - összegyúrjuk. Könnyen kezelhető, lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk! (Liszt vagy vaj hozzáadásával korrigáljunk rajta, ha nem megfelelő az állaga.) Cipóvá formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 15-20 percre.A tésztából fél diónyi kis golyókat formázunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket,
majd a közepükre az ujjunkkal kis lyukakat csinálunk.Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 13-14 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) Világos maradjon a tészta! Ha a széle már itt-ott picit barnul, akkor már megsült, vegyük ki, ne süssük túl!