Banános chia puding

  • 2018.02.26.
  • 9

Roppant egyszerű elkészíteni és nagyon finom - én imádom! Próbáljátok ki!Az utóbbi időben nagyon népszerű a chia mag, nemrég én is kipróbáltam, azóta kedvencem lett. Nekem nagyon bejön a zselés állaga!! Ha tudtam volna, hogy ennyire fog ízleni, már sokkal hamarabb beszereztem volna és használtam volna a konyhámban. A múltkoriban készítettem belőle kekszet, sőt, még a fasírtba is tettem, de főként pudingokat készítek belőle - most épp ez a banános verzió volt az uzsonnám és úgy gondoltam megosztom a blogomon is.

De előtte néhány információ a chia magról:1. A chia magot a superfood jellemzővel illetik, mivel több vasat tartalmaz, mint a spenót, több kalciumot, mint a tej, több káliumot, mint a banán, és több
omega-3
zsírsavat, mint a pl. a lazac. Gazdag fehérje és vitaminforrás:
főleg A-,
E-, C-, B1- és
B2-vitaminokat és
folsavat tartalmaz, továbbá különféle antioxidánsokat is.
2. Nyersen nem szabad fogyasztani a magvakat, fogyasztás előtt minimum 10 perccel áztassuk be! Valamint naponta 2 evőkanálnál többet ne együnk belőle, mert esetleg puffadást okozhat.
3. Erősen tápláló, telítő hatása van, emiatt jól beilleszthető a diétás étrendbe, mivel a fogyasztása után kevésbé lehet megéhezni.
4. Ha valaki allergiás a tojásra, akkor remek tojáshelyettesítő készíthető belőle: 1 evőkanál őrölt chia magot elkeverünk 3 evőkanál vízzel, 10 percig állni hagyjuk és máris használható tojás helyett süteményekbe vagy fasírthoz. Egy ilyen adag 1 tojásnak felel meg. (De természetesen omlettet és rántottát nem lehet így készíteni. :)Hozzávalók:1 adaghoz2 evőkanál chia mag2 dl tej (tehéntej vagy kókusztej, esetleg mandulatej...)1 kisebb banánTipp: Én nem szoktam hozzáadni plusz cukrot, de ha valaki édesebben szeretné, akkor mehet bele pici méz vagy eritrit, nyírfacukor.
Elkészítés:A tejet és a chia magot este összekeverjük egy tálban, lefedjük a tetejét és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük!Másnap villával összetörjük a banánt, majd belekeverjük a chia magos - tejes pudingba és már fogyasztható is.