Toroskáposzta - Anyukám receptje szerint

  • 2017.11.09.
  • 4

Tipikus ősz végi - téli, laktató étel, melyet valószínű mindenki egy kicsit másképp csinál, de a végeredmény ugyanaz: nagyon finom! Nagyobb mennyiségben érdemes elkészíteni, mert kitűnően fagyasztható. Mi soha semmilyen ételt nem szoktunk fagyasztani (mindent frissen készítve szeretünk elfogyasztani), de a toroskáposzta kivétel. Viszonylag nagy adagot készítünk és családi adagokban lefagyasztjuk.
Gyerekkoromban nem igazán szerettem, mindig csak egy keveset ettem belőle (vagy egyáltalán nem), de néhány éve nagy kedvencemmé vált. Számomra már hozzátartozik a karácsonyvárós időszakhoz, mert Anyukám mindig az ünnep előtti hetekben készítette, készíti.
Hozzávalók:3 kg savanyú káposzta3 kg sertéslapocka
2 közepes fej vöröshagyma2 nagy gerezd fokhagyma1 teáskanál őrölt csemege fűszerpaprikaszárított majoránna ízlés szerintsó ízlés szerintőrölt bors ízlés szerintA pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:www.pottyosotthon.hu

Elkészítés:A savanyú káposztát jól átmossuk, majd feltesszük főni egy fazékban annyi vízzel, ami ellepi. Amikor felforrt, lassú lángon kb. 1 óráig főzzük.A húst megmossuk, felkockázzuk 2x2 cm-esekre (bár ez ízlésfüggő, ki mekkorára szereti), majd egy lábasban zsír nélkül feltesszük főni alacsony lángon. Nem szoktunk rátenni sem zsírt és a későbbiekben vizet sem, hiszen enged folyamatosan magából annyi vizet és zsírt, hogy az elég.
Amikor a hús már engedett pici zsírt, akkor beletesszük a megmosott/megtisztított apróra vágott hagymát és belenyomjuk a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és beletesszük az őrölt piros paprikát is. Néha kevergetve puhára főzzük a húst közepestől picit alacsonyabb lángon.