Darázsfészek

  • 2017.05.17.
  • 7

Imádom a diós süteményeket! ...és ez a darázsfészek sütemény nagyon finomra sikerült! Alig tudtam megállni, hogy 2 darabnál megálljak, ne egyek többet belőle (legalábbis egyszerre többet ne). Olyan jó állagú
a tésztája, öröm vele dolgozni
és a diós töltelék is igazán ízletes, "nyakon öntve" egy kis vaníliás tejjel.
Ősz óta tervezem, hogy elkészítem (és hány süteménnyel vagyok már így), de Zalán születése előtt és után egyáltalán nem volt időm sütögetni ősszel - télen meg pláne nem, emiatt az is előfordulhat, hogy a nyár közepén fogok olyan süteményeket készíteni, melyekre ősz óta áhítozunk és inkább télen lennének aktuálisak, de már nem bírunk addig várni. Ráadásul a diófánkon termett dió egész télen nem lett felhasználva - most pótolom.
Tervezem, hogy visszatérek folyamatosan új receptekkel, mert annyira hiányzik a sütögetés! Az elmúlt hetekben már sütögettem a családomnak, de egyenlőre csak a jól bevált régi finomságokat/sütiket a régi receptjeimmel. Viszont az is hiányzik, hogy újdonságokat készítsek, próbálgassak, kísérletezzek, mert néha kifejezetten imádok újakat készíteni. De inkább nem ígérek semmit előre, mert az idő nagyon kiszámíthatatlan egy 7 hónapos baba mellett. Valamint néhány hét múlva kezdődik a lakásfestés, falburkolás, nyári konyha építés stb. és a nagy felfordulásban biztos nem lesz idő és lehetőség sütögetni, fotózgatni. Emellett hétvégeken kirándulgatunk is egy kicsit: két hete szombaton Tokajba ejtettünk meg egy kis kiruccanást, mert a kis szőke hercegem nagyon vágyott. A legkisebb fiam is meglepően jól érezte magát, nyugodtan ücsörgött a babahordozóban és nagy szemekkel, kíváncsian nézelődött. Aludt is egy kicsikét az autóban, az autó mindig elringatja. Szóval semmi gond nem volt vele, tetszett neki a kis kirándulás. De most jöjjön gyorsan a recept, mert nem lesz időm befejezni a szerkesztést, mielőtt Zalán felébred és lassan Milánért is rohannom kell az iskolába a szomszéd településre.
Hozzávalók a tésztához:kb. 18 darabhoz40 dkg átszitált finomlisztcsipet só4 dkg kristálycukor8 dkg puha vajkb. 2 dl langyos tej2 tojássárgája2 dkg friss élesztőA töltelékhez:5 dkg olvasztott vaj10 dkg darált dió10 dkg kristálycukor1 citrom reszelt héja (bio)A locsoláshoz:1,5 dl tej1 csomag vaníliás cukorA csodás pasztellrózsaszín pöttyös kerámia bögre megtalálható a webáruházban az alábbi linken:www.pottyosotthon.huElkészítés:1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
2. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejjel sima, fényes, közepesen lágy tésztát dagasztunk. (Ha nagyon ragad a tészta, adjunk hozzá pici lisztet, de ha kicsit keménynek érezzük, adjunk hozzá kis langyos tejet.) Letakarva 30 percig kelesztjük.