Teljes kiőrlésű pizzatészta

  • 2016.10.06.
  • 0

Annyira finom ez a pizzatészta! Többféle pizzatésztát készítettem már és mindegyik nagyon jó, nyugodtan készítsétek
el a blogomról bármelyiket. De még nyár elején kipróbáltam ezt a változatot: keverve a teljes kiőrlésű liszttel és utána valahogy egész nyáron (és azóta is) így készítem a tésztáját, mert nagyon szeretem. A teljes kiőrlésű liszt íze olyan kellemesen harmonizál azokkal a feltétekkel, amelyeket rá szoktam pakolni. A tészta kelesztés után nagyon szép lyukacsos, sütés után pedig könnyed, puha a szélén picit ropogósan. Imádom!! ...és olyan gyorsan elkészül! (A feltét bármi lehet, de leírom azt, ami nálam általában szokott lenni.)Hozzávalók:1 db 32 cm átmérőjű pizzáhozkb. 1,9 dl langyos víz2 dkg friss élesztő2 evőkanál olívaolaj (esetleg helyettesíthető napraforgóolajjal)1 evőkanál kristálycukor1 csapott teáskanál só12,5 dkg finomliszt12,5 dkg teljes kiőrlésű lisztA feltéthez:1 evőkanál sűrített paradicsom2 csipet szárított oregáno vagy pizza fűszerkeverékfél fej lila hagyma1 paradicsomnéhány vékony szelet szalámi és kolbász5 dkg reszelt sajtElkészítés:1. A langyos vízben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt (kb. 10 perc).
A
kétféle lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az olajat, majd a felfuttatott élesztőt és ragacsos tésztát dagasztunk. (Ne legyen nagyon ragacsos, javítsunk liszttel az állagán, de azért maradjon meg a kissé ragacsos állag.) Letakarva 20-30 percig kelesztjük.
2. A lila hagymát és paradicsomot megmossuk, vékonyra felszeleteljük.3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk vagy kézzel kilapogatjuk a pizzaformába (nekem lyukacsos pizzasütőformám van, de nyugodtan lehet tepsiben is sütni).
Megkenjük a tésztát a sűrített paradicsommal, megszórjuk a szárított fűszerrel, a lila hagyma és paradicsom szeletekkel, megszórjuk reszelt sajttal és végül rátesszük ide-oda a szalámi és kolbász szeleteket,4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10
percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)Jó étvágyat!Stahl magazin különszám, 2016. május