Házi mogyoróvaj.

  • 2015.11.30.
  • 3

A mogyoróvaj az egyik legfinomabb és egyben a legegyszerűbben elkészíthető finomság.
Nem feltétlen kell megvenni a boltból, drágább is és ráadásul még különböző adalékanyagokat is kevernek bele.
Készítsük el otthon a mi saját, egészséges mogyoróvajunkat :)Lehet selymesre vagy ropogósra is csinálni, attól függően, hogy mihez van kedvünk és hogy ízlésünk melyiket kívánja.Sokféleképpen felhasználható; sós vagy édes változatban is nagyon finom. Kenhetjük kenyérre, kalácsra vagy én pl. nagyon szeretem ha a darabos, sós változatát rákenem palacsintára majd egy kis édes, cukormentes eperlekvárt is teszek rá…. hm egyszerűen Isteni így :) nem mellesleg különlegesebb is. Ezen kívül a sima vaj helyett felhasználhatjuk kekszekhez is. Készítettem már pl. mandulavajas kekszet is. Ennél is a mandulát krémesre aprítottam és ezt adtam a zabpehelyhez. Íme a mandulavajas keksz receptje.
A mogyoróvaj ugyanígy felhasználható.Egy fő alapanyag kell a mogyoróvajhoz, ez a földimogyoró. Sótlan és pörkölt változatát kell használni. Ha úgy vásároljuk, hogy nincs megpörkölve ne ijedjünk meg hanem pörköljük meg. A földimogyorót legjobb a héjával együtt pörkölni mert kevésbé szárad ki de ha már úgy vesszük, hogy nincs rajta a héja, úgy egyszerűbb. Ilyenkor 140 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig pörköljük/pirítsuk. Időnként forgassuk át és a szemek ne fedjék egymást. Nagyon hamar túlpörkölődhet, ezért folyamatosan nézzünk rá.Hozzávalók:500 g sótlan, pörkölt földimogyoróHa ízesíteni szeretnénk, akkor tegyünk még bele:sós változat esetén: 2-3 csipet Tiszta sót
vagyédes változat esetén: 1 evőkanál rizsszirupot vagy mézet. Ekkor is tehetünk bele egy nagyon pici sót. Valamint fűszereket, mint pl. fahéj, szegfűszeg de keverhetünk bele csokis puffasztott rizst is, banánt is.Elkészítése:Tegyünk a pörkölt földimogyorót egy aprítógépbe és kb. 10-15 percig aprítsuk, amíg krémes nem lesz. Ha szeretnénk benne ráharapni (crunchy) kisebb darabokra, akkor ne aprítsuk/turmixoljuk selymesre. Állítsuk meg hamarabb az aprítást. Közben néha álljunk meg és az oldaláról vegyük le a feltapadt mogyoródarabokat.Valaki tesz még bele 1-2 evőkanál hidegen sajtolt mogyoróolajat vagy repceolajat de szerintem felesleges mert anélkül is nagyon lágy és krémes a mogyoró természetes olajtartalmától.Aprítógép helyett turmixgép is használható ha elég erős bár szerintem az aprítógéppel könnyebben elkészíthető.Tároljuk hűtőben, zárható tárolóban így kb. 2 hétig fogyasztható. Szobahőmérsékleten hamar megavasodhat.Jó étvágyat!Iza.