Gőzgombóc vaníliamártással

  • 2012.10.24.
  • 7





Erről az ételről mindent gondoltam volna, csak azt nem, hogy ilyen könnyű elkészíteni. Mindig vágytam rá, hogy megfőzzem, de nem mertem belevágni. Aztán végül a
Macikonyha
blog leírása alapján csináltam meg, nagy sikerrel, olyannyira, hogy a családom többször is visszatapsolta.


Igazi jó kis télies étel, egy tartalmasabb leves után tökéletes második fogás lehet a sokak számára osztrák síeléseket is felidéző édesség.

Nagyon finom és könnyű desszert, a gombócot lehet
olvasztott vajjal és darált mákkal tálalni, de még jobb, ha egy kis
vaníliamártás is kerül mellé.



A recept eredetileg a
Bezzeganyán
jelent meg



Recept




50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
3 evőkanál cukor
csipet só
egy egész tojás
egy tojássárgája
2,5 dl langyos tej
2 evőkanál puha vaj
egy citrom reszelt héja

A töltéshez sűrű szilvalekvár (kb. 20-25 dkg)

A mártáshoz

2 tojássárgája
3 ek. cukor
fél vaníliarúd kikaparva
6 dl tej
3 teáskanál liszt vagy étkezési keményítő



A gombóchoz a hozzávalókból a vaj kivételével közepesen
lágy, rugalmas tésztát dagasztok, ha kezd összeállni, a puha vajat is
beledolgozom. Langyos helyen duplájára kelesztem.

Ha megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrom, henger
alakúra formázom, majd 8 darabba vágom. Minden darabot a tenyerembe véve kicsit
kilapogatok, egy teáskanál lekvárt teszek a tésztára, a sarkait összecsípem, és
a tenyeremben gombóccá formázom. Ha sikerült a gombócozás, a kész golyókat
letakarva még 30 percig kelesztem.

Ezalatt egy nagy fazékban két-háromujjnyi vizet forralok a
gőzöléshez. A megkelt gombócok tetejére kis darab vajat kenek, egy vajjal
megkent párolóbetétre vagy szitába teszem, a víz fölé helyezem (én szitával
csináltam), lefedem, és a közepesnél kisebb lángon 15 percig gőzölöm.

Ha kész, vaníliamártással körülöntöm, és darált mákkal
megszórva kínálom a gőzgombócot.

A vaníliamártáshoz a hozzávalókat habverővel összekeverem,
beledobom a felhasított vaníliát és állandó kevergetés mellett lassú tűzön
felforralom, amíg kicsit besűrűsödik.