Diós és mákos beigli - avagy anyukám főztje

  • 2013.12.21.
  • 5

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nincs gondom a beigli sütésre, ez az anyukám reszortja mióta világ a világ... Sokan sokféleképpen készítik, nekem ez az igazi. Még úgy is, hogy nem vagyok beigli rajongó. De karácsonyra egy szelet akkor is jár...

A tészta:
1 kg lisztet össze kell gyúrni
25 dkg margarinnal
8 dkg cukorral
1 tojással
fél dkg sóval
kb 4 dl tejjel, valamint ebben a tejben felfuttatott
5 dkg friss élesztővel.  1 órát kelesztjük, majd 6 részre osztjuk a tésztát. Részenként tepsi méretűre nyújtjuk és megtöltjük a következőképpen készülő töltelékkel.
Diós:
0.5 kg darált diót felfőzzük
2 dl vízből és
26 dkg cukorból készült sziruppal, hozzá adunk
1 almát lereszelve, ízesítjük
fahéjjal, reszelt citromhéjjal.
Mákos:
2 dl vízből és
26 dkg cukorból szirupot főzünk, ezzel főzzük fel a 
0.5 kg darált mákot, ebbe is teszünk 
1 almát reszelve és/vagy 1-evőkanál baracklekvárt,
reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Ha készen van a 6 rúd, tepsibe tesszük, megkenjük tojással, az oldalát megszurkáljuk, majd 1 órán át sütjük mérsékelt tűzön.







Címkék

Dió Karácsony Mák