Vargányás savanyúkáposzta-leves egyszerűen

  • 2018.12.06.
  • 4

A szárított vargánya és a savanyított káposzta párosítása az északkelet magyarországi erdős tájakon hagyományos téli étel, van, ahol kifejezetten karácsonyi fogás. Palócföldön, Gömörben, Kárpátalján is főzték régen vagy most is, de a ruszinok is magukénak vallják. Lelkesen mesélt róla egyszer nekem a pécsi ruszin közösség vezetője is, és az ő hatására el is határoztam, hogy egyszer meg fogom kóstolni. Utánanézve ennek az ételnek úgy tűnik, hogy az alap a savanyított káposzta és a szárított vargánya, plusz gyökérzöldségek, de gazdagították füstölt csülökkel, füstölt kolbásszal
és belefőzött árpagyöngyével, hajdinával is. Én egy egyszerű alapváltozatban készítettem most. Szerintem finom és legközelebb egy gazdagított csülkös-kolbászos változatot is készítek. Nem nehéz étel, nem zsíros és savanyúsága is segíti emésztését. Régen több napra előre is megfőzték, mert - bár a gombaételek gyorsan romlanak és szabály, hogy nem tartjuk meg másnapra vagy legfeljebb addig - savanykássága miatt ez az étel tovább is eltartható volt .

Hozzávalók, elkészítés:1 jó fél marék (de lehet több is) szárított vargánya előzetesen beáztatva1 marék savanyított szálas káposzta1 kisebb sárgarépa, fél petrezselyemgyökér karikára vágva1 nagyobb gerezd fokhagyma apróra vágva1 fél vöröshagyma kockára vágvakét három kanál tejföl, 1 csapott ek. liszt a habaráshoz (nekem rizsliszt)Fűszerek: só, őrölt pirospaprika, őrölt bors, babérlevél, petrezselyemzöld, nem árt neki kis csípős egész szárított paprika semzsiradék a rántáshozA hagymát a fokhagymával kevés mangalicazsíron üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam az őrölt paprikát. Mikor kiadta szép színét, akkor kevés vízzel felöntve ment bele a vargánya és a káposzta és a gyökérzöldségek és fűszerek. A káposzta megpuhulásáig főztem, közben a répák és a vargánya is bőven megfőnek.
Kiegészítettem vízzel, újraforraltam, és behabartam a lisztes tejföllel, beállítottam sós savanyú ízeket, kissi még savanyított káposzta levével savanyítottam rajta.