A tökéletes sült csirke titka

  • 2013.04.03.
  • 6

Vannak véletlenek, amelyek remekművet szülnek. Amikor történik egy kis hiba és kiderül, pont aztán abból lesz valami különleges, mennyei, egyedi. Így volt ez ennél a sült csirkénél is. Nem mondanám, hogy ez egy különleges recept, de a trükköt, amely aztán ismétlést kívánt, szeretném megosztani veletek. Ez az a csirke, amely belül nagyon omlós, kívül fennségesen ropogós. Minden ott van, ami egy kiváló sült csirkéhez kell.Nagyon szeretem Jamie Oliver főzőműsorait, annak a szakácsnak aztán tényleg van stílusa. Akár paleos, akár nem a fazon. Na, neki van egy tökéletes sültburgonya receptje (a karácsonyi sorozat műsorban meg tudjátok nézni), anno prepaleo koromban az volt a köret specialitásom. Mindenki oda volt érte. Most, hogy burgonya már nem kerül az asztalra, a véletlen szült egy tökéletes sültcsirkét. Megint van mit imádni...HozzávalókHúshozszemélyenként 2 db csirke felsőcombmindenmentes grill fűszerkeverék (én a Paleokosárban kaphatókat vagy a Vegeta Naturellából válogatok)sóbors2 ek paleolaj2 ek hideg víz1 gerezd zúzott fokhagyma1 db sütőzsákKörethezKb. 70 dkg-os sütőtök, jobb, ha nem túl édes fajtafél dl cocomas (kókusztejszín)1 fej hagymaborssó1 csipet kakukkfűfél dl vízElkészítés1.) Elkészítem a fűszeres pácot: fél csomag grill fűszerkeveréket a paleolajjal, a hideg vízzel, sóval, borssal, 1 gerezd zúzott fokhagymával összekeverem, szilikon ecsettel a húsok minden oldalát bekenem vele. 2.) Itt jön a trükk: a csirkéket bőrrel lefelé fordítom a sütőzsákban, úgy, hogy sehol se takarják egymást. Attól, hogy a bőr van lefelé, hihetetlenül ropogós lesz a saját zsírjában megsült csirke, ráadásul szép formát is ölt. Ha te is így szereted, ezt ki kell próbálnod. Sütőzsák: miután megtömted a finomsággal 6-7 lyukat kell rajta ejteni, hogy ki tudjon szökni a gőz, másképp felrobban. Tényleg. :) 3.) 200 fokos sütőben 60 percig sütjük. Mire kivesszük, mindenhol szépen megpirult, de belül a saját gőzében párolódva maradt omlós.4. A körethez sütőben, fél dl vízzel és kicsi sóval, borssal megpároljuk a megpucolt, kockára vágott sütőtököt és a felszeletelt hagymát(alufóliával lefedve kb 30-40 perc). Ez a két zöldség nagyon passzol egymáshoz.5.) A tök kockákat és a hagymát turmixgépbe teszem, hozzáöntöm a cocomast és a vizet, bele mehet a kevés kakkukkfű és összeturmixolom. Az eredmény egy gyönyörű színű tökpüré, mely ízében verhetetlen. Sokkal jobb, mint a krumplipüré.6.) Tálaláskor díszítésnek mindenképp szórjunk rá magokat, nagyon kell az ízélményhez, és ha engedjük magunknak, akkor kevés kemény sajtot.Natúr jégsaláta illik hozzá: fél fej csíkozott jégsaláta, bors, só, ecet, víz és 1 evőkanál eritrit az öntet. Ezzel teljes az élmény.