Görögdinnye

  • 2017.07.22.
  • 5

A kincset érő görögdinnyeBár a görögdinnye 90%-a víz, így is kiváló vitamin-és ásványianyag-forrás.Tartalmaz B6-, C- és E-vitamint, niacint, folsavat, vasat,káliumot és mangánt.
Színes húsában sokfélekarotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul.A dinnyében lévő C- és E-vitaminra a kötőszövet rugalmasságaés az egészséges keringés miatt van szükségünk, a B-vitaminpedig bőrünk, hajunk és körmünk szépségét biztosítja.A görögdinnye mangántartalma révén élénkíti a pajzsmirigyműködését és segíti a zsírégetést, ezért kiválóanalkalmazható diéta idején.
Magas folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezettenajánlott fogyasztása.A folsav létfontosságú a magzati gerincvelő egészségeskifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során,ennek hiányában nyitott gerinc alakulhat ki.
A dinnye - magas víztartalmának köszönhetően - szinte"átfolyik" testünkön és vele együtt sok nem kívánatosanyag távozik a szervezetből.Főleg vesénkben végez nagy tisztító hadjáratot:kimossa a húgysavkövet és átmossa a szervezetet.Éppen ezért szezonban nagyon sokan alkalmazzákméregtelenítésre.Rendszeres fogyasztása a vér sav-lúg egyensúlyánakhelyreállítását is segíti.Legújabb feltételezések szerint nemcsak a csonthéjas gyümölcsök,hanem a görögdinnye magja is gyógyító hatású.Tapasztalatok alapján vese- és cukorbaj esetén is javulásteredményezhet fogyasztása, igaz, ezt pontos kutatási eredményekegyelőre nem igazolják. Dinnye-diétaA görögdinnye -vízhajtó hatása és alacsony kalóriatartalma miatt-méregtelenítés és fogyókúra esetén is kiváló táplálék.Nagy előnye, hogy finom és laktató, ezért dinnye-diéta soránnem kell koplalnunk. Persze mint mindent,ezt a gyümölcsöt is mértékkel kell fogyasztani: nem szabadtúlzásokba esni és csak dinnyét dinnyével enni!Nyugodtan fogyaszthatunk mellette egyéb alacsony kalóriatartalmúgyümölcsöket, zöldségeket és sovány húsokat is.Fontos tudni, hogy a dinnye-diéta nem ajánlott gyerekeknek,várandósoknak, májbetegeknek és krónikus betegségben szenvedőknek!(forrás)