Túrós batyu/táska

  • 2018.02.11.
  • 7

Fogadjunk, hogy ezért imádni fog a család! Szuper lesz vacsorára, vagy leves után másodiknak. Hidd el, nem bonyolult, és nagyon megéri nekiállni.  Egész puha marad még másnapra is, úgyhogy szuper kis tízórai/uzsonna is lehet, ha ügyesen megsütjük előző este.Hozzávalók kb. 15 db közepes méretű túrós batyuhoz:1 tasak (7 gramm) porélesztő2,5 dl tej450 g búzaliszt80 g cukor70 g vajA töltelékhez:500 g túró5 evőkanál cukor1 nagy citrom reszelt héja1 vaníliarúd kikapart magjai1 nagyobb tojás sárgája100 g mazsola (aki szereti:)A lekenéshez:1 db tojás1. A vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és simára gyúrjuk.* Letakarjuk és duplájára kelesztjük meleg helyen.2. Közben elkészítjük a tölteléket: Az alapanyagokat alaposan összekeverjük. Ha mazsolát is adunk hozzá, akkor azt előtte forró vízbe áztatjuk kb. 10 percre, majd lecsepegtetve keverjük a túrós masszához.3. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. A tésztanégyzetek közepére egy adag tölteléket teszünk, majd az egymással szemben lévő sarkokat kicsit széthúzzuk, az egyik sarkot ráhajtjuk a töltelékre, majd ráhajtjuk a másikat, ami szemben van vele. Ezután a másik két sarkot is széthúzzuk és ugyanúgy ráhajtjuk (keresztben) és kicsit rányomkodjuk, hogy lehetőleg ne nagyon nyíljon szét sütés közben.4. A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük tojással és 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. (az a jó, ha már szép barnásra sül a teteje).Ez pedig itt a facebook oldalam, ha keresnéd. *Apropó kelt tészta. Ha valami miatt imádni lehet a Kitchen Aidet, akkor a dagasztásért mindenképp. Annyira jó, hogy csak beleszórjuk az alapanyagokat és pikk-pakk összegyúrja, dagasztja a tésztát, mi meg kb. el is készíthetjük közben a tölteléket. Tényleg, mielőtt lett volna Kitchen Aidem, szerintem soha nem is gondoltam rá, hogy dagasztásra is használható, mindig csak abban gondolkodtam, hogy milyen frankón kikeveri majd a süti tésztákat, habokat, stb. Aztán most meg úgy állunk, hogy többször használom dagasztásra, mint habverésre. De tényleg nagyon jól csinálja, kár lenne elbitorolni tőle ezt a nemes feladatot.Itthon egyébként a Duisberg Kft. forgalmazza, itt találjátok a webshopot a komplett Kichen Aid választékkal együtt.Hasonló receptekRákóczi túrósTúrós meggyes-mákos sütiNincs ennél jobb túrós süti!Túrós lepények kolbásszal, paradicsommalScooter a strandon – Túrós pogácsa