Almás pite muffin

  • 2018.01.13.
  • 6

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én még nem nagyon ettem olyan almás pitét, ami ne ízlett volna. Persze a klasszikus, anyukám által készített almás pite a legjobb, de nagyon jó az amerikai almás pite is, és hát gyakorlatilag bármi, amiben az omlós tészta és az alma a főszereplő. Ez igaz erre a kis muffinra is, ami szerintem nagyon kis szép is és ráadásul van még rajta egy kis ropogós cukros réteg, amitől aztán különösen jó. Szóval szerintem érdemes kipróbálni.Hozzávalók kb. 12 db-hoz:30 dkg liszt15 dkg hideg vaj10 dkg porcukor1-2 evőkanál hideg vízA töltelékhez:5 db alma1 citrom leve3-4 evőkanál cukor1 evőkanál őrölt fahéjA tetejére:1 tojás2-3 evőkanál barna cukorA liszthez hozzáadjuk a porcukrot, és elmorzsoljuk a vajjal. Egy-két evőkanál hideg vizet hozzáadunk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, és hűtőbe tesszük 30 percre.Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, és felkockázzuk. Meglocsoljuk egy citrom levével, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, és összeforgatjuk.A tészta kb. felét- 2/3 részét lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egy kistányért körülrajzolva kisebb köröket vágunk ki belőle.Ezekkel a tésztadarabokkal béleljük ki a muffinsütő mélyedéseit, úgy, hogy a túllógó részeket levágjuk. Megszurkáljuk villával a tésztakosarak alját, és megtöltjük az almás töltelékkel.A maradék tésztából kis tésztalapokat vágunk, és rácsos mintát formázunk belőle a töltelék tetején.Tojással kenjük le a rácsos tetőt, és barnacukorral szórjuk meg. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.Hasonló receptekEmoji palacsinták almás pite szósszalMesés karácsonyi almás pite kekszAlmás pite minitortákSzuper finom gyümölcsös piteAlmás pite