Kulisszák mögött " Kristinus Borbirtok

  • 2017.11.01.
  • 7

Nem azt mondom, hogy Kéthely rajta volt a bakancslistámon, de a Kristinus Birtokról már annyi jót lehetett hallani az utóbbi pár évben, hogy egyértelműen felkerült a Puffin-radarra, és csak idő kérdése volt, hogy egyszer átkeljünk a Balatonon miatta. Most meg is történt, nemrég ugyanis egy remek kis sajtóúton voltam a Birtokon, ami olyan meglepetést tartogatott, amire egyáltalán nem számítottam.Maga az épület, helyesebben épületkomplexum is nagyon meggyőző, hát hogy is ne lenne az, elvégre még mini mozi és koncert színpad is van benne – amivel azért viszonylag ritkán találkozni borbirtokokon. Végigjártuk a pincészetet, (maga a birtok egyébként 56 hektáros), ahol a szokásos sötét pince helyett a hordók egy gyönyörű emeleti teremben sorakoztak – ilyet eddig csak külföldön láttam – itt egyébként a hagyományos fahordók mellett kerámia amfórákban is készülnek borok. Jártunk persze a gyönyörű Borkatedrálisban is, és miután a színpadot, a mozit és a szállodai szobákat is megnéztük, rátértünk az éttermi történésekre.A Kristinus Birtok étterme, a Kristinus Gastro Műhely séfje 2016 januárja óta Klaus Deutschmann. aki helyi, nagyrészt Somogy megyéből származó kiváló minőségű szezonális alapanyagokkal dolgozik, ez adja az ételek alapját, amiből aztán egészen különleges fogások készülnek.Az osztrák származású séf évekig dolgozott Európa-szerte Michelin-csillagos éttermekben (is), majd pár éveMagyarországra jött, és itt is megfordult már néhány helyen:  Sümegen a Terrazza Bistroban, itt, Balatonfüreden a Sparheltben, Köveskálon a Káli Art Innben, majd 2016 elején lett a Kristinus séfje.De milyen séfje, te jó ég?! Hát ha nem lenne, ki kellene találni:) Hogy honnan tudom? Hát onnan, hogy nemcsak az ételeket kóstolhattuk meg, hanem bemehettünk a konyhába is, és figyelhettük, mi-hogy készül, ami már önmagában is klassz lett volna, szerintem azt is simán végignéztük volna, ha néma csendben készítik az ételeket. De persze nem voltak némák:) és hát a séf olyan szórakoztató és érdekes figura, hogy valószínűleg még órákig elhallgattuk volna.Jön-megy, készíti az ételeket, és közben a magyar-német-angol keveréknyelvet használva  hihetetlenül szórakoztatóan kommentálja a történéseket. Mint egy gasztro stand-up, olyan volt. De komolyan.  „The cucc is not meleg, it’s langyos.” „A durbincs nice and crispy. Még egy utolsó simítás és tschüs papa!”:)A borokhoz párosított ételsorunk így nézett ki:2016-os Kristinus Chardonnay – Bőrén sült durbincsfilé tökös mousseline mártással, amit sütőtök krémmel töltött krumplirolád és tápiókagyöngyből készített chips kísért.2015-ös Kristinus Pinot Noir – Roséra sült galambmell, alatta popcorn-pürére állított kacsamáj kanapé, valamint pankó morzsában sült karalábé, és egy kis bébi bok choy, falatnyi sült csicsóka, kelbimbó, cékla.2015 Krisecco – erdei gyümölcsös ízesítésű habcsók, benne mézzel és kakukkfűvel ízesített gesztenyekrém és erdei gyümölcsös tápióka krém, mellette pedig rumhab és ropogós kalácsmorzsa.Persze nem jár minden Kristinus ebédhez / vacsorához ilyen “séf-show”– bár szerintem egyébként érdemes lenne néha workshopokat vagy nyílt napokat szervezni, mert biztos, hogy mások is nagyon jól szórakoznának, amellett, hogy persze rengeteg tudást is magukba szívnának – de ha esetleg vele nem is sikerül találkozni, az általa képviselt szórakoztató, kreatív világ visszaköszön az ételekben is. Szóval ha a déli parton jártok, menjetek el egyszer a Kristinus Birtokra, érdemes!Hasonló receptekFald fel Salzburgot – haza már gurulni fogsz:)Ha január, akkor AusztriaÁlom alpesi kivitelben – péksuli a hegyek közöttLive Svájc 1.

Címkék

Utazás