Ha nagy leszek, pék leszek?

  • 2017.06.19.
  • 7

Na jó, csak egy napig, de holnap tényleg pék leszek. A JÓkenyér pékség ugyanis engem is felkért, hogy legyek náluk pék és készítsek egy péksüteményt, amit aztán az üzletekben is lehet majd kapni. Izgi, ugye? Szerintem is.A JÓkenyér egy szuper jó hely, mindig is csak jókat hallottam róla, de aztán decemberben voltam egy üzemlátogatáson is, ahol Ludwig Klára személyesen vezetett körbe minket a pilisvörösvári üzemben, és azóta különösen tisztelem a munkájukat. Klára már a nagymama mellett sokat tüsténkedett a konyhában, és ezt olyan komolyan vette, hogy amikor iskolát kellett választani, úgy döntött, hogy ő bizony pék lesz. Így is lett. Bemerészkedett az alapvetően – és akkoriban különösen – férfias szakmába, és azóta sem bánta meg egy percig sem. Németországba ment szakmai gyakorlatra, ahol megismerkedett a német kenyérkultúrával, ami teljesen magával ragadta, így amikor német férjével hazaköltöztek, úgy döntöttek, itthon is pékséget nyitnak. Akkoriban itthon még teljesen ismeretlen termékeket készítettek: rozsos és magvas kenyerekkel léptek be a fenyér kenyéren szocializálódott magyar piacra.Apró kis pékségként indultak, személyesen vitték a budapesti szállodákba jó minőségű kenyereiket, melyet a külföldi vendégek miatt a szállodák hamar megkedveltek. Szépen fokozatosan egyre több és több megrendelésük lett, a cég növekedett, és mára egy gyönyörű nagy üzem szolgálja ki az üzleteket.A minőségből soha nem engedtek: nincs semmiféle adalékanyag, más cég által készített keverék vagy színezék a termékekben. A teljes kiőrlésű kenyér tényleg teljes kiőrlésű gabonából készül, és nem csak nyomokban tartalmazza azt. Pedig a korábbi szabályozás elég nagyvonalúan kezelte ezt a kérdést:  egy péksüteményt teljes kiőrlésűnek lehetett nevezni már akkor is, ha csak 5%-ban tartalmazott teljes kiőrlésű lisztet. 5, vagyis öt százalék!!  Jóhiszeműen megvettük a teljes kiőrlésűnek nevezett kenyeret, és közben 95%-ban nem is teljes kiőrlésű lisztből készült. Hm. Érdekes. Most viszont -végre – megváltozik a szabályozás, és június 22-től csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek – ami óriási előrelépés ezen a területen.Mondjuk a JÓkenyérnél eddig is 100% volt:), úgyhogy holnap, amikor én is pék leszek náluk, akkor természetesen én is szigorúan csak teljes kiőrlésű lisztből fogom készíteni a péksüteményt. De hogy mi lesz az, azt még nem árulom el. Gyertek majd a FB-ra, jelentkezni fogok a helyszínről és lehet találgatni is, hogy mit készítek majd vajon:)Hasonló receptekKezdésGasztroSüni:-)Sütit akar már mindenki!Elegáns egyszerű narancsos sütiGasztroblogok a hőskorból – Domestic Goddess / Nemisbéka

Címkék

Duma