Ilyen kalácsot még nem ettél: Zalakaros kedvence, a tökmagos kalács!

  • 2017.04.14.
  • 2

Zalakaros várossá válásának 20. évfordulóját egy – a 6 érzék köré épülő – eseménysorozattal ünnepli, amelynek része az “Élményekkel teli ízek” program is. A város szívügye, hogy megőrizze gasztronómiai értékeit és az ország más tájairól érkezőkkel is megismertesse a zalai ízeket, úgy, hogy közben a zalakarosiak is belekóstoljanak a legjavába!Hogy megtalálják Zalakaros kedvencét, receptversenyt hirdettek a térségben, melyre bárki jelentkezhetett legjobb, legkedvesebb zalai ízvilágot tükröző receptjével. Rengeteg recept érkezett, melyek közül a legjobb 20-ból facebookos szavazással választották ki azt a 10-et, ami versenyre kelt a receptverseny döntőjében. Ezt a döntőt április 10-én rendezték meg, és engem is meghívtak rá zsűritagként a nagykanizsai Thúry György Szakképző Iskolába.A 10 fogást a beküldők receptje alapján készítették el zalakarosi séfek és az iskola diákjai, melyet aztán a 8 tagú zsűri értékelt.A zsűri tagjaiPrikryl József – A zsűri elnöke, mesterszakácsCzirákiné Pakulár Judit – Alpolgármester, ZalakarosKis-Varga Judit – Gasztronómiai rovatvezető (Nők lapja Café; Csak a Puffin)Bai Tamás – Executive Chef (Hotel Karos Spa, Zalakaros)Bezerics Dániel – Tulajdonos, Paletta bisztróCzimondor Nándor – Ötletgazda, igazgató (Hotel MenDan, Zalakaros)Csíki Sándor – Gasztronómiai szakíró (Food&Wine)Hézl László – Executive ChefA receptverseny célja az volt, hogy megtaláljuk azt az ételt, ami Zalakaros ikonikus ételévé válhat, amiben egyszerre testesül meg a hagyomány és az innováció. A receptekben a gomba, a vadhús és a dödölle is visszatérő elem volt, de a legkülönlegesebb – és így a receptverseny győztese – mind közül a Magyarföldi tökmagos kalács volt (melyet Horváth Erika küldött be a receptversenyre). A különleges töltelék egy nagyszerű ötlet, mert tökéletesen megtestesítette azt, amit kerestünk: a nyugati országrészben, így Zalában is kedvelt tökmagot olyan újszerű ízesítéssel és formában jelenítette meg, hogy a végeredmény egy soha, sehol máshol nem kóstolt különleges kalács lett. (Néhány napon belül mutatom a receptjét is!)A receptverseny végeredménye tehát az alábbi lett:és így Zalakaros kedvenc étele 2017-ben: Magyarföldi tökmagos kalács (beküldője: Horváth Erika)Tejfölös tárkonyos vargányaleves sonkás krumpli gombóccal (beküldője: Szakos Jánosné)Zalai káposztás borított (beküldője: Dombi Gábor)A leginkább hagyományokon alapuló innovációs különdíj nyertese: Vargányával töltött gombóc sült tarjával és fokhagymamártással (beküldője Szabóné Szűcs Hajnalka)Májusban kezdetét veszi a karosi gasztro-hónap, melynek keretében a csokorba szedett, 2.0-ás zalai költemények felkerülnek a zalakaros.hu oldalra, valamint a zalakarosi szállodák és éttermek kínálatába.Hasonló receptekIlyen finom csokigolyót még nem ettél!Ezt imádni fogjátok! Mini fonott kalács házilagEnnél szebb kalács nincs is!A tökéletes húsvéti reggeli: csokis-marcipános kalácsIlyen finom csokis sütit még nem ettél!