Szuper karácsonyos rugelach

  • 2016.12.22.
  • 4

Én nem akarok senkit semmire rábeszélni, nem szoktam itt okoskodni, oktatni, kioktatni pláne nem, de ha valamire, akkor a rugelachra minden sütiimádót rádumálnék. Annyira jó a tésztája, hogy akárki kóstolja, mindenki elkéri a receptet. Omlós, puha – na persze, mert jó zsíros, de hát valamit valamiért:) – egyszerűen isteni! Most, hogy végre a jó technikára is rájöttem, különösen jól sikerülnek a kis kiflik. Régen ugyanis egyesével kentem meg a kis háromszögeket (pont rossz forrást vehettem alapul), most viszont a kör alakúra nyújtott tésztát kenem le, és utána vágom cikkekre, és így sokkal jobb, mert több a töltelék minden kis kifliben. Jó volt a csokis, a diós-barackos is, de ez a karácsonyi csokis töltelék eddig a legeslegjobb. A tészta ragad, amiatt ne aggódjatok, tegyétek hűtőbe, akár egy éjszakára is, és aztán lisztezni-lisztezni nyújtáskor. Jó lesz nagyon, becsszó!Hozzávalók kb. 16 db-hoz:Tészta:12 dkg natúr krémsajt (Philadelphia)12 dkg puha vaj4,5dkg porcukor15 dkg lisztTöltelék:20 dkg vaj megolvasztva6 dkg kakaópor15 dkg porcukor1-2 narancs reszelt héja1 teáskanál mézeskalács fűszer (elhagyható)A tetejére:1 db tojás1. A tészta hozzávalóit géppel, vagy kézzel összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.2. Elkészítjük a krémet: az olvasztott vajat kikeverjük a kakaóporral, porcukorral, mézeskalács fűszerrel és a narancshéjjal. Ha simára kevertük, hűvös helyre tesszük, hogy megdermedjen.3. Ha letelt a hűtési idő, akkor előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.4. A tésztát megfelezzük és az egyik felét erősen lisztezett felületen kinyújtjuk (ha nem sikerül a szabályos kör, körbevágunk egy nagyobb tányért és kész is a kör.) és megkenjük a krémmel. A kört 8 egyenlő cikkre vágjuk, (A tészta másik felével ugyanezt megcsináljuk, így jön ki majd a 16 db összesen.) majd feltekerjük a tésztacikkeket és a végeit kicsit begörbítjük, hogy meglegyen a kiflialak.5. Tepsire rakjuk a kész kifliket, lekenjük őket tojással és sütőbe toljuk kb. 20 percre.Hasonló receptek10 szuper karácsonyi aprósütiSzuper desszert szuper egyszerűenCsokis rugelach"Olyan jó kis karácsonyi falatkák" – Gesztenyés kifli és datolyás golyókKarácsonyi csoki házilag